A koronavírus felgyorsította az 5G és Wi-Fi 6 fejlesztéseket

Kapcsolódó cikkek

A koronavírus felgyorsította az 5G és Wi-Fi 6 fejlesztéseket

A koronavírus felgyorsította az 5G és Wi-Fi 6 fejlesztéseket

még több IoT

3 perc

A járvány hatására globális szinten nőttek a fejlett vezeték nélküli szolgáltatásokba történő befektetések, felgyorsítva ezzel az innovációt és digitális átalakulást.

A pandémia arra ösztönzi a nagyvállalatokat világszerte, hogy az olyan újgenerációs vezeték nélküli technológiák felé fordítsák figyelmüket, mint az 5G és a Wi-Fi 6, ezáltal biztosítva munkavállalóik, gépeik és ügyfeleik globális összeköttetését.

Ahhoz, hogy globális képet kapjunk a fejlett vezeték nélküli szolgáltatások bevezetéséről a Deloitte 2020 negyedik negyedévében felmérést végzett kilenc ország (Kína, India, Japán, az Egyesült Királyság, Németország, Portugália, Brazília, és Ausztrália) hálózatépítésért felelős vezetői körében.

Megváltoztak az üzleti prioritások

A COVID-19 válság miatt felgyorsult a vezeték nélküli kapcsolatokba történő befektetés. A válaszadók szerint ez a jövőbeli fennakadások elkerülése és új megoldások bevezetése miatt van. A megkérdezettek 50 százaléka számít arra, hogy nő az ezekbe a szolgáltatásaikba történő befektetések mennyisége, míg csupán kevesebb, mint 25 százalékuk számolt be visszaesésről.

A válaszadók 67 százaléka vagy próbaprojekteket indít, vagy Wi-Fi 6 megoldásokat alkalmaz, míg 58 százalékuk 5G-megoldásokkal teszi ugyanezt, sok esetben mindkét technológiát alkalmazzák egyszerre. 81 százalék szerint ezek a technológiák három éven belül elengedhetetlenné válnak.

„Azok a vállalkozások, amelyek a fejlett vezeték nélküli technológiákat nemcsak figyelembe veszik vagy átgondolják, hanem infrastrukturális és innovációs stratégiájuk fontos részévé teszik, hatalmas növekedési potenciálhoz juthatnak, és ennek megfelelően a világpiacon is jobb versenyhelyzetbe kerülnek” – mondta Major Dóra, a Deloitte üzletviteli tanácsadás üzletágának szenior menedzsere.

Átalakulnak az iparágak, jól járnak a partnerek is

Az újgenerációs szolgáltatások lesznek a kulcsai azon technológiák bevezetésének, amelyek szükségesek a digitális transzformáció megteremtéséhez.

  • 10-ből 8 megkérdezett vezető arra számít, hogy az újgenerációs, vezeték nélküli hálózatok bevezetése három éven belül megváltoztatják vállalkozásukat.
  • 10-ből 7-en pedig úgy gondolják, hogy ugyanennyi idő alatt ezek a technológiák az egész ágazatot megváltoztatják majd, az értékesítés módját is beleértve.
  • 10-ből legalább nyolcan elengedhetetlennek tartják a vezeték nélküli szolgáltatásokat ahhoz, hogy cégük be tudja vezetni ezeket az új technológiákat.
  • A válaszadók 76 százaléka szerint vállalkozása versenyelőnyre tehet szert a fejlett vezeték nélküli technológiák előnyeinek a segítségével.

Az innováció és a digitális átalakulás a munkavállalók, ügyfelek és a partnerek számára is hatalmas előnyökkel járnak. A felmérés azt mutatja, hogy az 5G és Wi-Fi 6 technológiákat bevezetők számos okból használják ezeket a szolgáltatásokat úgy az irodában, mint azon kívül. A munkahelyi kommunikáció, együttműködés és produktivitás javítása különösen időszerű és releváns, mivel a jelenlegi járványhoz hasonló válság idején a távoli munkavégzéshez és az üzletfolytonossághoz elengedhetetlen a konnektivitás.

Komplex ökoszisztéma alakul ki

A kutatás arra is rámutatott, hogy a fejlett vezeték nélküli technológiákat körülvevő ökoszisztéma komplex, változó, és folyamatosan növekszik. A technológiákat bevezető vállalkozások számos telekommunikációs és technológiai beszállítót szerződtetnek, átlagosan kilencből nyolc beszállító típust foglalkoztatnak, például alkalmazás- és felhőszolgáltatókat, vezeték nélküli szolgáltatókat, tanácsadókat és integrátorokat, készülék gyártókat, valamint infrastruktúra-szolgáltatókat.

A technológiákat bevezetők kétharmada lehetőség szerint az elérhető legjobb alkatrészeket vásárolja, és sokan kérnek közülük segítséget az integrációhoz, 10-ből heten pedig nyitottak új beszállítói kapcsolatok kialakítására is.

„A kutatással összhangban a hazai szereplők is látják az 5G-ben rejlő lehetőségeket, a szolgáltatók már számos helyszínen elérhetővé tették a szolgáltatást és az 5G Koalíció keretében az állami és privát szektor főbb képviselői közös programot dolgoztak ki” – tette hozzá Simonyi Dénes, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.