A maximalisták álma – Okoshőmérők a jövő konyhájából

A maximalisták álma – Okoshőmérők a jövő konyhájából

A maximalisták álma – Okoshőmérők a jövő konyhájából

még több IoT

5 perc

Habár a mesterséges intelligenciával bíró, szenzorokkal felszerelt konyhákra és az optimális sütési időt hibátlanul meghatározó algoritmusokra még várni kell, már most is elérhetők olyan kisebb eszközök, melyek jelentősen megkönnyíthetik a hobbiszakácsok dolgát.

Anova

A „sous vide” technika a francia „vákuum alatt” kifejezésből ered. Lényege, hogy a húsokat egy légmentesen záró tasakban vízbe helyezik, amelynek hőmérsékletét fokra pontosan egyenletesen kell tartani órákon keresztül. Ezzel a módszerrel a hús egésze egyszerre főhet meg, minden alkalommal hibátlan eredménnyel.

Korábban ehhez egy nagy tálra volt szükség, amely folyamatosan figyelte a víz hőmérsékletét. Az Anova egy botmixer méretű eszközbe sűríti az egész folyamatot, amelyet bármilyen edénybe behelyezhet, és egy keringető rendszer segítségével folyamatosan fix hőmérsékleten tartja a vizet.

A WiFi-csatlakozásnak köszönhetően a főzés távolról is elindítható, megállítható, így akár teljesen ott is felejtheti a polcon – és nem a tűzhelyen – az ételt, a telefonjára mindenképp értesítéseket kap. Az eszköz 180 dolláros ára egy teljesen új közönséggel is megismertetheti a szuvidolást.

Range Dial

Ezen az intelligens hőmérőn állati szimbólumok találhatóak, ezek közül kell kiválasztani az aktuális ételnek megfelelőt a legoptimálisabb eredmény elérése érdekében, de a felhasználó kísérletezhet egyénileg megadott számértékekkel is. A hőmérő és a zsinór is kibírja a sütő magas hőfokát is, a kívánt hőmérséklet elérésekor pedig sípolással vagy okostelefonra küldött értesítéssel jelez.

A termék Kickstarter kampánya folyamán a kitűzött 60 000 dolláros támogatási cél több mint másfélszeresét sikerült összegyűjteni, a kiszállítás jövő tavasszal várható.

iDevices Kitchen Thermometer

közel 80 dollárért beszerezhető okoshőmérő a felhasználó iOS-eszközéhez csatlakozva szintén hangjelzéssel adja tulajdonosa tudtára, ha itt az ideje levenni a tűzhelyről az ételt. A Bluetooth-jel erőssége viszont változó, így a használat során érdemes ügyelni arra, hogy 3-3,5 méternél távolabb ne nagyon kerüljön a telefon a hőmérőtől.

A kapcsolódó ingyenes applikáción keresztül a riasztási idő vagy a kívánt hőmérséklet előre is beállítható, az elkészült alkotás pedig megosztható a Facebookon vagy a Twitteren, illetve különleges receptek és egyéb tartalmak is elérhetők.

Forrás: Fortune