A munkahelyi életet is átformálja az IoT-technológia

Kapcsolódó cikkek

A munkahelyi életet is átformálja az IoT-technológia

A munkahelyi életet is átformálja az IoT-technológia

még több IoT

2 perc

A Dolgok Internete (Internet of Things) most már szinte mindenki életére befolyással van, a cégek működése sem kivétel ezalól. A döntéshozók fokozatosan fedezik fel az IoT-alapú rendszerek és megoldások nyújtotta lehetőségeket, legyen az egy intelligens beléptetőrendszer vagy a felhasználói mintát követő légkondicionáló.

A világhálóra csatlakoztatott készülékek által létrehozott hatalmas adatmennyiség lehetővé teszi, hogy a vállalkozások költségmegtakarítással járó stratégiákat és nagyobb automatizálást lehetővé tévő terveket dolgozzanak ki. Íme, néhány lehetőség, hogy az Internet of Things alapú technológia hogy segíthet a nagyobb termelékenység és a költséghatékonyabb működés elérésében.

Kényelmes munkakörülmények

A nyitott irodák előnyeivel és hátrányaival gyakran találkozhatunk. Az egyik fő problémát a légkondicionáló megfelelő, mindenki számára kellemes hőmérsékletet biztosító beállítása jelenti. A vitás kérdések állítólag a Dolgok Internete segítségével is rendezhetők.

Az intelligens légkondicionáló rendszer megtanulja a korábban manuálisan beállított és hosszabb ideig használt értékeket, majd működését ezekhez adaptálva biztosítja a megfelelő hőmérsékletet. Így működik például a Google Nest termosztátja is, amely beállításait a korábbi néhány nap értékei alapján határozza meg. A rendszer ráadásul akár 60 százalékos energiamegtakarítást is hozhat.

Videokonferenciák és virtuális találkozók

Az új típusú online meetingek (telepresence) a különböző IoT-technológiák összekapcsolásán keresztül teszik lehetővé, hogy a távoli tárgyalópartnerek életnagyságú kivetítésben, jó minőségű képpel és hanggal „találkozhassanak”.

Sőt, már robotokat is fejlesztettek erre a célra. Bár a gépek egyelőre kísérleti stádiumban vannak, de az önjáró eszközök már képesek személyes találkozót szimulálni, vagy akár távirányítással is navigálhatók. A találkozó végén a szerkezet automatikusan továbbgurul a következő megbeszélésre, vagy visszatér a töltőjéhez. A céljuk ezeknek a robotoknak, hogy az üzleti élet szereplői ott is minél inkább jelen legyenek, ahová személyesen mégsem tudnak eljutni.

A cikket az irodák „okosításának” további pozitív következményeivel folytatjuk.

Forrás: