Hogyan könnyíti meg a cégek életét az okos épület?

Kapcsolódó cikkek

Hogyan könnyíti meg a cégek életét az okos épület?

Hogyan könnyíti meg a cégek életét az okos épület?

energia

5 perc

Jelentős költségmegtakarítási és energiaoptimalizálási lehetőségeket rejt az üzleti szereplők számára az okostechnológia. Ráadásul az IoT-megoldások egy része utólag is beépíthető, így akár meglévő épületeket is „okosabbá” lehet tenni – például az energiamonitoring vagy a látogatószámláló megoldásokkal. Ezek a beruházások újabb ütőkártyát jelenthetnek a kiélezett piaci versenyben és a környezetért felelős gazdálkodás terén is.

Az M2M (gépek közötti technológia) és az IoT (dolgok internete) beruházások egyik fő területét az épületek modernizációja jelenti. Természetesen itt is sokféle fokozat különböztethető meg a szenzorok, almérők telepítésétől kezdve a teljesen intelligens épületautomatizálásig. Az okos épület víziója úgyis megfogalmazható, hogy egy folyamatosan élő rendszerről van szó, amely alkalmazkodik a bent lévők számához és viselkedéséhez. A fejlesztési projektek részei lehetnek a többi között a hőmérséklet-, páratartalom-, szén-dioxid- és szén-monoxid-mérő szenzorok, de a gépészeti berendezések teljesítményének a monitorozása is.

A modernizációs irányok közül mindenképpen megkerülhetetlen – környezeti és gazdasági okokból is – az energetikai korszerűsítés. Elemzések szerint átlagosan 4-30 százalék közötti a cégek felesleges energiafelhasználása, holott a fogyasztói szokások és a releváns berendezések folyamatos mérésével, a kinyert adatok elemzésével, valamint a megfelelő beavatkozásokkal bármelyik vállalkozás javíthatna energiahatékonyságán. Fontos kiemelni, hogy az intelligens épületek nemcsak az új építésű, IoT-rendszerekkel átszőtt telephelyek lehetnek, hanem célirányos fejlesztésekkel a már meglévő ingatlanok meglévő rendszereinek az üzemeltetése is „okosabbá” tehető.

Szigorodott az EU-szabályozás

Az energetikai beruházások fontosságát jól mutatja, hogy az Európai Uniónak nagyon magas az energiakitettsége, éppen ezért az uniós szabályozás is egyre inkább megköveteli a fenntartható, energiatudatos működést. Az energiahatékonyságról szóló törvényt 2018. január 1-től módosították. A kiegészítés szerint meghatározott fogyasztás felett a cégek energetikai szakreferens igénybevételére kötelezettek, és az energetikai folyamatok, megtakarítások nyomon követése érdekében almérőket is fel kell szerelniük.

A szabályozás azokra a vállalatokra érvényes, amelyek éves energiafelhasználása – az elmúlt 3 év átlaga alapján – meghaladja a 400.000 kWh villamos energiát vagy a 100.000 köbméter földgázt vagy a 3.400 GJ hőmennyiséget.

Első lépés a monitorozás

A Vodafone az épületen belüli különféle energiafogyasztók, valamint a környezeti paraméterek viselkedésének megfigyelésére többféle Energiamonitoring megoldást biztosít. Minden megoldás az adott cég igényei szerint készül, ezen belül lehetőség van például arra, hogy az épületen belül vezeték nélküli vagy vezetékes szenzorokat helyezzenek el, az igények szerint alakítható a monitoringfelület, és a vállalatirányítási rendszerbe is integrálható a megoldás.

Az előre meghatározott beállítások segítségével akár a platform is képes levonni a megfelelő következtetéseket, de természetesen az energetikus vagy az energetikai szakreferens számára is hatalmas segítséget jelentenek ezek az eltárolt részletes historikus adatsorok.

Energiamonitoring a gyakorlatban

Gyártás: az ipari cégeknek például segíthet a gyártósoron belül a kiemelt berendezések megfigyelésében. Ha romlik a mért teljesítmény, akkor az egy várható meghibásodásra is utalhat, és erről riasztást kaphatnak a karbantartók is. Így a prediktív (megelőző) karbantartás segítségével elkerülhetik a gyártók a jelentős termeléskiesést és hatalmas költségeket okozó leállásokat.

A gyártáskor a költséghelyleosztás szempontjából is relevánsak az Energiamonitoring adatai. Például precízen nyomon követhetővé válik, hogy egy adott termék (fődarab) legyártásához mennyi energiafogyasztás szükséges. A HR- és más költségek termékre való leosztását követően a döntéshozók átláthatóbb képet kapnak arról, hogy mely gyártósorokon kell növelni (vagy éppen csökkenteni) a kapacitást, vagy hol szükséges a teljes modernizáció.

Kereskedelem: a retail üzletekben általában energiamegtakarítási céllal történik az Energiamonitoring rendszer telepítése. A mérési összesítő görbék alapján az energetikai szakreferens megalapozott javaslatokat tehet arra, hogy milyen lépésekre van szükség. Főként olyanok változtatásokra érdemes itt gondolni, amelyek következtében minimális költséggel gyorsan komoly megtakarítások érhetőek el. Ezek lehetnek például:

  • a feleslegesen működő fogyasztók kiszűrése (világítás, légcserélő),
  • a rosszul szabályozott fogyasztók működtetésének rendbe tétele (nappali és éjszakai hőmérséklet optimumának meghatározása a mérés által),
  • illetve a szabályozó intézkedések hatásának mérés általi kontrollja.

Az energetikai mérések abban is segíthetik a döntéshozókat, hogy össze tudják hasonlítani a különböző telephelyek – például üzletek, bankfiókok – energiafogyasztását, és részletes mérésekkel ki tudják szűrni a kiugró eltéréseket és azok okait.

Kamerákkal is okosabbá tehető az épület

A biztonsági kamerák régóta teljesen megszokott „kiegészítőnek” számítanak a boltokban, irodákban, üzemekben. Az adott terület megfigyelése mellett azonban jóval több funkcióra képesek napjaink intelligens kamerái. A készülékek a beépített mikroszámítógépnek köszönhetően helyben azonnal feldolgozzák és kiértékelik a képi adatokat.

Ezeknek a kameráknak az egyik fő funkciója a látogatószámlálás, amely nemcsak a kereskedelemben, de például az irodaházakban, a be- és kilépések számlálásában is hatékony segítséget jelenthet. Így könnyen mérhetővé válik az épületben tartózkodók száma, de akár az is, hogy a különböző emeleteken, egyes szektorokban mennyien tartózkodnak. Ezek a valós idejű és pontos mérések az épületüzemeltetés számára, így a hűtés-fűtés, világítás területén is „sokat érnek”.  Ráadásul egy esetleges tűzjelzés esetén a be- és kilépések alapján az is pontosan tudható, hogy tartózkodik-e még valaki az épületben.

Az érdeklődésmérés is sokoldalúan hasznosítható a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban. A hotspot monitoring kameráknak köszönhetően könnyen feltérképezhető, hogy mely polcok, mely termékei iránt nagyobb az érdeklődés. Sőt, akár egy múzeum is felmérheti, hogy mely kiállítási tárgyat nézik meg a legtöbben, majd ezeket az információkat az ajándékbolt kínálatában is figyelembe vehetik.

A szolgáltatási szint emelésére is használhatják a cégek az intelligens kamerák tudását. A kereskedelmi üzletek a visszamenőleges mérési adatok alapján jobban meg tudják tervezni, hogy az adott időszakban, napszakban a megfelelő kiszolgálási színvonal fenntartása érdekében hány eladóra lehet szükség. Abban is segíthet a fejlesztés, hogy mely termékeket érdemes kiállítani az előzetes keresleti, érdeklődési igények feltérképezésének köszönhetően.

Az irodaüzemeltetésben is új területeken hozhat előrelépést az intelligens kamerarendszer. Például a megosztott munkaállomások (shared desk) esetén a munkavállalók akár okostelefonon előre láthatják, hogy hol vannak még szabad helyek, vagy az irodai tárgyalók foglalása (a lefoglalt, de üresen hagyott tárgyalók jelzése) is hatékonyabbá tehető. Mindezek a létesítménygazdálkodás (facility management) számára szintén jól hasznosítható információkat jelentenek, a jelentős irodai felület megtakarításról és ezzel együtt a járulékos üzemeltetési költség lefaragásáról nem is beszélve.

Üzleti tipp: a létesítményekben és járművekben egyaránt használható, 3D-s képfeldolgozási eljárásokon alapuló Vodafone PassCount látogatószámlálóval a napi vásárlóforgalom távolról, akár mobiltelefonon is nyomon követhető. Telepítése a vezeték nélküli kivitelnek köszönhetően gyors, csak tápellátás szükséges hozzá. Ezt követően a szenzorok automatikusan küldik a helyszínen feldolgozott adatokat a már meglévő wifi vagy a Vodafone hálózatán keresztül a felhőbe, ahonnan mobiltelefonról és számítógépről egyaránt elérhetők, lekérdezhetők.