Csúcsközelben: „forró témák” az IoT világában

Csúcsközelben: „forró témák” az IoT világában

Csúcsközelben: „forró témák” az IoT világában

még több IoT

4 perc

Az otthonokat irányító készülékektől kezdve a személyre szabott egészségügyig vagy az okosvárosokig, a Dolgok Internete (Internet of Things) egyre fontosabb szerepet tölt be az üzleti világ illetve a társadalom átalakulásának jövőjében.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a folyamatok gördülékenyebbé tétele és a megszámlálhatatlan előny mellett az IoT komoly biztonsági kockázatokat is magában hordoz. Szakértők részvételével november 6-7. közt San Franciscóban tartják meg a Dolgok Internetéhez fűződő csúcstalálkozót, (RE.WORK Internet of Things Summit) így most azt tekintjük át, melyik az az öt „forró téma”, ami egészen biztosan napirendre kerül.

Viselhető technológia és egyénre szabott egészségügy

A viselhető technológia, vagyis az okoskiegészítők egyebek között az emberek fizikai aktivitását térképezik fel, a jelenleginél jóval gyorsabb és személyre szabott egészségügyi segítséget lehetővé téve. A beépített érzékelők rögzítik a testhőmérsékletet, a szívverést, elemzik a vérképet, illetve jelzést adnak a mozgásbeli rendellenességekről.

A találkozón felszólaló Nadeem Kassam, az exkluzív fitneszkiegészítőket gyártó amerikai BASIS Science alapítója úgy vélekedett: „a biometrikus adatok szabad áramlásának köszönhetően öt éven belül hihetetlen új alkalmazások látnak majd napvilágot. Az eszközök sokkal divatosabbak és elegánsabbak lesznek, szinte észrevétlenül beleolvadnak majd a felhasználó öltözékébe”.

Okosotthonok

A következő években robbanásszerűen elterjednek majd a háztartásokat irányító okoseszközök. Az egymáshoz csatlakozó készülékek száma 2020-ban elérheti az 50 milliárdot. Ezzel párhuzamosan a gépek közötti kommunikációra (M2M – machine-to-machine) alapuló technológiák esetében is hasonló térhódításra lehet készülni – becslések szerint 2022-re az M2M-kapcsolatok száma 18 milliárdra növekszik a 2011-es 2 milliárdról. 

Ha a piac a jelenlegi léptékben bővül tovább, akkor a felhasználók hamarosan az összes háztartási készüléket irányítás alatt tarthatják mobiltelefon segítségével. A távvezérlés lehetővé teszi, hogy háztartások energiát spóroljanak, még akkor is, ha épp senki sincs otthon. Az új technológiák áldásos hatása nem kizárólag a lakások rezsiköltségének lefaragásában érződik, hanem az energiafelhasználás átalakulásának köszönhetően komoly környezeti hatása is lehet a globális klímaváltozás szempontjából. 

A szemináriumon több neves szakértő is felszólal majd a témában, köztük Chris Kim, az okoszárakat forgalmazó August termékfelelőse.

Biztonsági és adatvédelmi kihívások

A zártról nyitott hálózatokra való átállás, illetve az okoskészülékek látványos terjedése rengeteg biztonsági aggályt is szült. A Dolgok Internetének előnyei akkor válnak kézzel foghatóvá, ha a vállalatok átgondoltan gyűjtik és kezelik az új információkat. Fontos, hogy kellő hangsúlyt fektessenek a személyes adatok biztonságára, hogy azok ne kerüljenek hackerek vagy adathalászok illetéktelen kezeibe. Egyetlen apró repedés a biztonsági hálón vagy egy rosszul működő készülék katasztrofális következményekkel járhat.

A biztonsági és adatvédelmi kihívásokról panelbeszélgetés során tanácskoznak majd a San Franciscó-i konferencia előadói, a résztvevők közt lesz például John Ansbach, a dallasi General Datatech általános jogtanácsosa.    

Okosvárosok

Jelenleg a világ népességének fele él városokban, és soha eddig nem volt akkora igény arra, hogy a városok intelligensebbekké váljanak, mint most. A találkozón a speciális szolgáltatásokat nyújtó és a városok látképét átszabó City Innovation Group alapítója szólal majd fel a témában.

Christine Outram elöljáróban úgy nyilatkozott: „Elérkeztünk a társadalom által vezérelt okosvárosok felemelkedésének korához. A korábbi, központosításra és a rendszer teljesítményének javítására irányuló törekvések után az újonnan létrejövő intelligens városok már sokkal inkább az ember egyéni céljainak szolgálatába állítják az új technikákat. Ezek az igények nem feltétlenül jelentenek nyilvánvaló üzleti hasznot, viszont létfontosságúak a közösségi terek megújítása és fenntartható fejlődése szempontjából.”

Uralkodó trendek és a Dolgok Internetében rejlő lehetőségek

A Dolgok Internete ma már kézzel fogható közelségben van az érzékelőkön, az okoskészülékeken, az adatokon és felhőalkalmazásokon keresztül kapcsolódó eszközök széles tárházát kínálva. Korábban soha nem látott lehetőségek rejlenek a hétköznapi használati tárgyakat összekapcsoló világban, ahogy világszerte ma már több milliárd készülék áll összeköttetésben egy másikkal. Az így keletkező számtalan új információ pedig hozzájárul, hogy jobban megértsük, ellenőrizzük és irányítsuk otthonunkat, egészségünket, vagy a gyárak és városok működését.