IoT: öntudatra ébrednek használati tárgyaink

IoT: öntudatra ébrednek használati tárgyaink

IoT: öntudatra ébrednek használati tárgyaink

kereskedelem

3 perc

A legújabb szociológiai kutatások alapján a Dolgok Internete - vagyis mindennapi használati tárgyaink összekapcsolása a világhálón keresztül - megváltoztatja az ember kapcsolatát a tárgyakkal, de akár a társadalmi viszonyokat is átrendezheti.

A tudósok már évekkel ezelőtt felhívták rá a figyelmet, hogy nem csupán az emberek, de a dolgok között is új kölcsönhatások jöhetnek létre – emeli ki a varsói Társadalomtudományi Főiskola kultúrtörténésze. Miroslaw Filiciak hangsúlyozta: talán furcsán hangzik, de a jövőben megváltozik a mindennapi használati tárgyainkhoz fűződő kapcsolatunk, mivel azok képesek lesznek az egymás közötti kommunikációra. A világháló terjedését sokkal nehezebb lesz majd ellenőrzésünk alatt tartani, a hétköznapi tárgyak bizonyos autonómiát szereznek. Emberi beavatkozás nélkül működik például majd a hűtő, amely speciális szenzoroknak köszönhetően az interneten keresztül önállóan rendeli meg kedvenc ételét vagy italát, ha kifogytak a készletek.

A Dolgok Internetében a mindennapi tárgyaink - mint például a mosógép, fűtőtestek, cipők, autók, lámpák, mérőórák - chippel vannak felszerelve és összeköttetésben állnak az interneten keresztül egymással, kölcsönösen kommunikálnak.

A Dolgok Internetének egy másik kitűnő példája az érzékelőkkel felszerelt okosautó, amely a hálózattal összekapcsolódva adatokat küld a jármű tartózkodási helyéről. A kutatók szerint ez az újítás tipikus példája annak, hogyan befolyásolja a Dolgok Internete a társadalom működését. Az intelligens megoldás által egyebek között jobban össze lehet hangolni a közúti forgalmat. Az IoT-nek köszönhetően emellett hatékonyabb lehet az energiafelhasználás is, otthonunkban és városainkban egyaránt.

A PricewaterhouseCoopers pénzügyi tanácsadó szerint csupán Lengyelországban jelenleg 15 millió internethez kapcsolódó készülék található a háztartásokban, és ez a szám 2020-ra 70 millióra nő majd. Ami a globális piacot illeti, a vállalat szakértői azt jósolják, hogy 2020-ra 50 milliárd okoskészülék lesz majd, beleértve számítógépeket, mobiltelefonokat, tableteket, televíziókat és intelligens mérőórákat.

Az idei Szórakoztatóelektronikai Vásáron, a CES-en (Consumer Electronics Show) is az internethez kapcsolódó intelligens otthonok és autók, illetve a gépek közötti (machine-to-machine, M2M) kommunikáció legújabb megoldásai kapták a legnagyobb figyelmet. A kiállításon részt vevők egyetértettek abban, hogy az egymással és az emberekkel „beszélő” eszközök jelentős hatással bírnak életünkre. Például az otthonokat és az egészségügyi szakembereket összekapcsoló hálózat javíthatja az idősek és betegek életminőségét, de okosotthonunk biztonsági rendszere figyelmeztetést küldhet az esetleges forgalmi torlódásokról vagy az időjárásról is.

Az új technológiai megoldások nagy része az okosautókhoz kapcsolódik. Az applikációk azonnal érzékelik járművünk meghibásodását, de segítségükkel akár a garázskapunkat is vezérelhetjük, vagy a kocsival beszélgetve éttermet kereshetünk útközben.

Belevágná a fejszéjét egy új fejlesztésbe? Vállalatvezetőként erre érdemes odafigyelnie:

IoT-kisokos: csatlakozzon okosan a Dolgok Internetéhez

IoT: találja telibe vásárlói szívét

Halló? - Legyen elérhető a nap 24 órájában