Focirajongók figyelem! Itt az OptimEye G5

Focirajongók figyelem! Itt az OptimEye G5

Focirajongók figyelem! Itt az OptimEye G5

még több IoT

4 perc

A kapus különleges szerepet tölt be egy focicsapat életében. Az együttes egyik legfontosabb tagja, de eltérő szerelést visel, más szabályok vonatkoznak rá, és elkülönített területen mozog, míg a csapattársak szabadon rohangálnak a pálya egyik részétől a másikig.

A speciális helyzet és az egyedi szabályok miatt a kapusok eddig nem sok előnyét élvezhették az M2M-technológia fejlődésének. A mozgásukat például nem követte semmilyen szenzor, teljesítményükről nem készült minden részletre kiterjedő statisztika. Míg a mezőnyjátékosok esetében a megtett kilométerek számát is külön sávokba rangsorolják (0-5, 5-10, 10-15 méteres futás), addig a hálóőrökről legfeljebb a védett rúgások arányát hozzák le a kimutatásokban.

Fedezze fel, hogy segíthet az M2M a mindennapi edzések során! Kebelcsoda: okosmelltartó, mint személyi edző >>Azt például már a meccs lefújásának pillanatában tudni lehetett, hogy Michael Bradley, az Egyesült Államok védekező középpályása a Belgium elleni világbajnoki mérkőzésen 16.691 métert tett meg. A focista legnagyobb sebessége 30,9 km/h volt és 87 sikeres passzt hajtott végre, sőt a mozgásáról is pontos hőtérkép készült. Ugyanezen a meccsen Tim Howard, az amerikaiak kapusa 16 rúgást hárított sikerrel, ami világbajnoki rekord volt, de a focista mozgásáról vagy reakcióidejéről semmilyen más adatot nem rögzítettek.

A kapusokra vonatkozó adathiánnyal Chris Barnes sportkémikus három évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni, és ennek eredményeképpen egy igen érzékeny monitoring rendszert fejlesztett ki. Az alapötletet az ausztrál Catapult öntötte formába, a vállalat egy OptimEye G5 névre keresztelt, professzionális, hordható eszközt kínál.

A készülék kisebb és könnyebb, mint egy iPhone 5S telefon, azonban kétszer vastagabb. Az eszköz magába foglal egy GPS-vevőt, gyorsulásmérőt, giroszkópot és magnetométert, a szenzorokkal a sebességet, a megtett távolságot és az irányváltásokat is nyomon lehet követni. Ez utóbbi mutatót például másodpercenként ezer villanással méri a rendszer. A készüléket a kifejezetten a kapusok mozgására kidolgozott program teszi különlegessé, amely a csúszásokat, ugrásokat, vetődéseket, gyors kijöveteleket és a talpra állásokat is külön részletezi.

Sportoljon okosan, éljen egészségesen! Karnyújtásra az életmódváltás - Ez aztán az okosóra >>A FIFA egyelőre nem engedte meg, hogy a mérőket a hivatalos nemzetközi és válogatott meccseken hordják a kapusok, azonban a tréning közbeni viselésük is sok hasznos információval szolgálhat az edzőknek. Barnes szerint a kapusok ugyan sokkal intenzívebben dolgoznak az edzések alatt, mint a mérkőzések során, ritkábban avatkoznak a játékba, - általában 15-25 esetben - azonban olyankor is minden esetben jó döntést kell hozniuk.

Barnes jelenleg az angol Premier League-ben szereplő West Bromwich Albion csapattal tárgyal az eszközök folyamatos használatáról. A cél az, hogy idővel valamennyi első osztályú együttes állandó kiegészítője legyen az OptimEye G5, ezt követően hetente frissített ranglistán lehetne követni a kapusok fordulónkénti teljesítményét. Az amerikai válogatott már most rendszeresen használja az eszközt a felkészülések során, így Tim Howard statisztikáiból ezentúl - a védések száma mellett - sok egyéb hasznos adatot is ki lehet olvasni.

Forrás: Wearabletechnologies.co.uk