Így működne Orwell utópiája a robotok korában?

Így működne Orwell utópiája a robotok korában?

Így működne Orwell utópiája a robotok korában?

még több IoT

3 perc

Bár a robotok térhódításával párhuzamosan egyre többen veszíthetik el az állásukat, a szakértő túlzottnak tartja azokat a félelmeket, miszerint az Egyesült Államokban húsz éven belül minden második embert gépekre cserélhetnek le a cégek.

Bár az vitathatatlan tény, hogy az intelligens robotok az élet számtalan területén könnyítik meg a mindennapokat, egyre erősödnek azok az aggodalmak is, hogy a mechanikus gépek a jövőben elveszik a munkát az emberek elől.

A következő húsz év során az Egyesült Államokban az alkalmazottak fele veszítheti el állását, pusztán azáltal, hogy a cégek automatizálják a munkafolyamatokat – legalábbis ezt a borús jövőképet vetíti most előre Carl Benedikt Frey közgazdász, valamint  Michael A. Osborne, az Oxfordi Egyetem docense.

Ezért nem szabad félni a robotoktól >>Ezek a pesszimista jóslatok sajnos nagyon elgondolkodtató tényeken alapulnak. Az intelligens gépezetek teljesítménye gyakorlatilag másfél évenként a duplájára nő, miközben az egymással összekapcsolt készülékek napról napra okosabbakká válnak.

A cégvezetők eközben egyre csalafintább módszerekhez folyamodnak, hogy megtalálják a létező leghatékonyabb üzleti modellt, és ezzel optimalizálják a vállalat működését. Ennek pedig egyik elkerülhetetlen velejárója lehet, hogy a költségtakarékosság jegyében egyszerűbbé és automatikussá válnak a különböző munkafolyamatok, az embereket pedig robotok váltják le.

Ez ráadásul már nem csak a jövő zenéje, hiszen a robotok lassú térhódításának  folyamata kezdetét vette. Olyan nagyvállalatok, mint például a Coca-Cola, vagy az IBM jelenleg is számos olyan új technológiát tesztelnek, amelyekkel lehetőségük nyílik, hogy versenytársaiknál jobb piaci pozícióba kerüljenek. De vajon hogyan fog kinézni a világ, hogyha a jelenlegi dolgozók 50 százaléka elveszti az állását?

A blur Group vezérigazgatója arra számít, hogy ezzel egy kulturális váltás veheti a kezdetét a társadalomban, felértékelődhet a személyes kapcsolatok, valamint a spiritualizmus jelentősége. Azzal, hogy az emberek hosszú távú terveinek nem a munka áll majd a középpontjában, a hangsúly afelé tolódik el, hogy jobb hellyé tegyék a világot, és hasznosan töltsék el újonnan szerzett szabadidejüket – véli Philip Letts.

Egyre több lesz az önkéntes, akik olyan karitatív szervezeteknél vállalnak majd munkát, amelyek az egész világot sújtó éhezés, szegénység vagy a bűnözés ellen küzdenek. Ezáltal az Egyesült Államok válhat ismét a lehetőségek hazájává, és a kormány súlyos adókat vethet ki a munkafolyamatok automatizálásával jelentős extraprofitra szert tevő társaságokra. A befolyó pénzösszegből pedig lehetőség nyílna a szociális vállalkozások támogatására, az oktatás, illetve az egészségügy fejlesztésére – jósolja a blur Group vezérigazgatója. A szakértő azt várja, hogy ezzel párhuzamosan a társadalom felépítése is átalakulhat.

Szívesen lecserélné egy robotra a főnökét? >>A vezérigazgató szerint a klasszikus munkásosztály mellett létrejöhet a teljesen új gondolkodású emberek csoportja, akik a munka helyett például a tanulásnak, a társadalmi és környezetvédelmi problémák megoldásának szentelhetik majd az életüket. Őket az állam az alapján támogathatja különféle juttatások keretében, hogy munkájukkal mennyire járultak hozzá a szociális kapcsolatok ápolásához, az egész társadalmat érintő súlyosabb kérdések megválaszolásához. Philip Letts azt sem zárja ki, hogy a két csoport között egyfajta „fajgyűlölet” alakul majd ki, ahogyan mélyül a különböző rétegeket elválasztó szakadék.

A munkásosztály tagjai például kocsmákba járnának, és csak azokkal lennének hajlandóak ismeretséget kötni, akik „hagyományos” munkát végeznek. Eközben az újgondolkodó réteg privát klubokban szervezne találkozókat. De mielőtt még bárkit is nagyon magával ragadnának a George Orwell 1984 című regényében is szereplő utópisztikus gondolatok, a szakértő hangsúlyozza, hogy szerinte kicsit túlzottak azok az aggályok, miszerint a robotok a jövőben átvehetik az emberek helyét a munkaerőpiacon. Philip Letts arra számít, hogy minden megszűnő állás helyett létrejön majd egy újabb, ezek a munkakörök ráadásul jóval kreatívabbak és emberközpontúak lehetnek.

Forrás: M2M Now