Kisokos a Dolgok Internetéhez

Kisokos a Dolgok Internetéhez

Kisokos a Dolgok Internetéhez

még több IoT

1 perc

Egyre többet lehet hallani az IoT-technológiáról és az okosabbnál okosabb eszközökről. Nézzük röviden, hogy mit is tudnak ezek az intelligens rendszerekre épülő megoldások.

A Dolgok Internete (Internet of Things) esetében alapvetően arról van szó, hogy a beágyazott chipeknek és szenzoroknak köszönhetően a különféle termékek – a viselhető kiegészítőktől kezdve az autómotorokon át a hűtőszekrényekig – „okosabbá” válnak.

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy az eszközök a személyi számítógépekre jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek, viszont alkalmassá válnak az adatgyűjtésre, legyen szó a gép állapotáról, a felhasználói vagy a fogyasztói szokásokról.

Ahhoz, hogy a „dolgok” intelligenssé és csatlakoztatottá (connected) válhassanak, új technológiai háttérre van szükség: módosítani kell a hardvereket, a szoftver-alkalmazásokat és az adott termékbe beágyazott operációs rendszert.

A hálózattal együttműködve ezek támogatásához megfelelő kommunikációra van szükség, az adatbázist például általában az úgynevezett IT-felhő tartalmazza. A sikeres működéshez olyan platform is szükséges, amely a szoftver-alkalmazások megfelelő alapjául szolgál, és egyfajta átjáróként is funkcionál a készülékek által gyűjtött adatok eléréséhez.

Fontos szempont, hogy az információknak az interneten keresztül is megoszthatónak kell lenniük, ezzel a felhasználók kényelmesen, bárhonnan követhetik az összegyűjtött adatokat, kimutatásokat, de az üzleti rendszerekkel való összekapcsolásnál is előny lehet az online elérés.

Még több IoT – Olvassa el korábbi cikkeinket is: