Munkaerőpiaci változások az IoT világában

Munkaerőpiaci változások az IoT világában

Munkaerőpiaci változások az IoT világában

még több IoT

2 perc

Vajon a Dolgok Internetének fejlesztései feleslegessé teszik az emberi munkaerőt, vagy épp ellenkezőleg, rengeteg új pozíciót biztosítanak az informatikusoknak?

Vajon kiterjeszti majd saját lehetőségeinket a technológia, vagy úgy végezzük, mint a robotinváziós filmekben küzdő emberek, akik utolsó erejüket beleadva próbálják megőrizni korábbi helyüket ebben a feje tetejére állított világban? Persze a kérdés olyan, mintha a sci-fi világába tartozna, de azért szolgálhat olyan felvetésekkel, amelyeket érdemes átgondolni a napjainkban látható robbanásszerű technológiai fejlődéssel kapcsolatban.

Egészségügy

Nem csak pénzkérdés: hová tart az egészségügy?

A Goldman Sachs 2015-ös jelentése alapján jelentős változásokat hozhat az egészségügyben a Dolgok Internete bevezetése. A kórházi ellátásban segíthet a betegekkel kapcsolatos szervezési feladatok hatékonyságának növelésében, így például sok esetben elkerülhető lenne a betegek költséges (és sokszor felesleges) kórházi kezelése. 

Az informatikusoknak a megváltozott körülmények között egyre több lehetőségük lesz olyan programokat is tervezni, amelyek összekötik az emberek által viselt egészségügyi okoseszközöket egy központi rendszerrel, és már akár ez is javíthat valamelyest az ellátás minőségén vagy javíthatja a megelőzést.

Ipar

A pazarlás csökkentése az iparban is komoly hatékonyságnövelést eredményezhet, főként, ha az ellátási lánc minden pontját sikerül gördülékenyebbé tenni az Ipari Dolgok Internete segítségével.

Ezzel a kiterjedt integrációval oda-vissza hatékonnyá és pontosabbá tehető az információ áramlása. Az IoT-alapú gyárakban természetesen kevesebb munkásra lesz szükség, azonban ezzel egy időben megnövekszik az igény azoknak a fejlesztőknek a munkájára, akik a rendszereket létrehozzák, karbantartják, illetve fejlesztik. 

Újfajta szaktudás

A lehetőségek szinte végtelenek, hiszen a régi rendszerek felhőalapú szolgáltatásokhoz adaptálása vagy a meglévő struktúrák reszponzívvá tétele – azaz annak elérése, hogy azok hatékonyan működjenek a különböző eszközökön (mobilon, tableten, asztali számítógépen egyaránt) – folyamatos kihívásokat biztosít a szakemberek számára.

Az informatikusok iránti növekvő igény azonban csak egy kis szeletét érinti a munkaerőpiacnak. A szintén tavalyi McKinsey-jelentés szerint számos más területen is hozhat új lehetőséget az okostechnológia.

A jelentés kilenc növekedési területet különít el, amelyek együttesen elérhetik akár a 4-11 billió dolláros értéket is, és mind az IoT-vel hozhatók összefüggésbe. Ehhez természetesen egészen újfajta szaktudás birtokában lévő munkaerőre is szükség lesz, akik képesek előre megjósolni, milyen új fejlesztésekre lesz szüksége a technológia nyújtotta lehetőségek miatt megváltozott életmódú fogyasztóknak. 

Forrás: LinkedIn Pulse