Négyes szintű önvezetésre képesek az Exyn drónjai

Kapcsolódó cikkek

Négyes szintű önvezetésre képesek az Exyn drónjai

Négyes szintű önvezetésre képesek az Exyn drónjai

még több IoT

1 perc

A philadelphiai cég a világon elsőként érte el ezt a fejlettségi fokot. Az automata repülőket az ipari felhasználás mellett katonai célokra is bevethetik.

Az Exyn Technologies által 4A képességűnek nevezett rendszerhez már nem szükséges emberi irányítás. Sőt, GPS-jelek sem kellenek a repüléshez, mivel minden térbeli és térképészeti számítás a drónon belül történik. A 4B szint azt jelenté, amikor az eszközök már rajokban is bevethetők.

A gyártó az önvezető járművek skáláját ültette át a pilóta nélküli repülők világába. A nullás szint a bármiféle önállóságra képtelen gépet jelöli, míg az egyelőre még mindig sci-finek számító ötös kategória a minden körülmények között működőképes, saját döntéseket hozó szuperdrónt jelenti – írta a Bitport.

Az Exyn ügyfélkörébe többnyire bányatársaságok tartoznak. A cégeknek komoly segítség lehetne, ha a drónok biztonságosan feltérképeznék azokat a mélyen fekvő, veszélyesebb területeket, ahová kockázatos lenne embereket küldeni. 

Ahogy az ma már szinte alapelvárás, ezek a pilóta nélküli repülők is fontos szerepet kaphatnak a katasztrófák és balesetek helyszínének feltérképezésében, valamint a túlélők kutatásában is. Továbbá a fejlesztés alkalmasnak tűnik információszerzési, katonai felderítési küldetésekre is.