Okos trükk a munkahelyi hatékonyság növelésére

Kapcsolódó cikkek

Okos trükk a munkahelyi hatékonyság növelésére

Okos trükk a munkahelyi hatékonyság növelésére

még több IoT

2 perc

Mivel egyre nagyobb teret hódít a home office és a hibrid munkavégzés, a munkavállalók számára egyre fontosabb kérdéssé vált a munkahelyi és a magán célra használt IT-eszközök elkülönítése. A Motorola a dolgozói vélemények feltérképezésére kutatást végzett, amelynek eredményeképp megállapították, hogy a munkavállalók számára az jelentené a biztonságos megoldást, ha a vállalati számítógép mellett dedikált munkahelyi okostelefont is biztosítana számukra a cégük.

A „Global Employee Security and Productivity” című kutatása szerint a dolgozók csupán 26 százaléka használ dedikált, a munkáltatójától kapott munkahelyi okostelefont, ami arra utal, hogy a munkavállalók többsége a saját készülékét kell, hogy alkalmazza munkavégzés közben is. Ez aggodalomra adhat okot mind a vállalatok, mind a dolgozók részéről – gondoljunk csak az érzékeny adatok biztonságára, a produktivitásra, vagy a megfelelő munka-magánélet egyensúly megteremtésének nehézségére. 

Megnyugtató lenne a céges telefon

A felmérése alapján a válaszadók többsége, 54 százaléka szívesen használna munkahelyi telefont, ha a cégük biztosítaná, vagy legalább felajánlaná ezt a lehetőséget. Azok a dolgozók, akik dedikált munkahelyi okostelefont használnak, ezirányú tapasztalataik általában pozitívak. 85 százalékuk egyetért abban, hogy könnyebb megteremteni a munka-magánélet egyensúlyát, ha a céges mobilt a munkaidő végeztével félretehetik. Úgy érzik, ha munkaidőben a magánüzeneteiket, hívásaikat némíthatják, lehalkíthatják, a munkahelyi feladataikat hatékonyabban végezhetik el – ezt a megkérdezettek 63 százaléka említette. 57 százalékuk szerint a céges telefon segítségével a kollégáikkal zökkenőmentesebben kommunikálhatnak. 

Kevés vállalat reagál az igényekre

Sudhir Chadaga, a Motorola B2B üzletágának vezetője úgy véli, napjainkban a munkavállalók számára rendkívül fontos, hogy a munkát élménnyé tegyék, továbbá szeretnének megfelelően teljesíteni a munkahelyükön, de védik a magánéletüket is. „Egyértelműen látjuk, hogy a dolgozók körében határozott az igény a céges telefonra, a vállalatok többsége viszont nem reagál erre az igényre, nem biztosítja ezeket az eszközöket, így a munkavállalóknak a céges és a személyes kommunikációjukat egyaránt a saját okostelefonjukon kell menedzselniük, ami problémás kérdéseket vet fel.”

A vezetők is látják az előnyöket

A kutatás azt is kimutatta, hogy a dedikált munkahelyi okostelefonok nemcsak a dolgozók számára előnyösek, hanem a vezetőség is felismeri ezek előnyeit, ráadásul a veszélyeket is, amelyeket a céges készülékek hiánya okozhat. A megkérdezett nagyvállalatok vezetők 100 százalékban megtapasztalták már a céges okostelefonok előnyeit. Másrészről a CIO-k és a CTO-k 61 százaléka aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a dolgozók a személyes okostelefonjaikat használják munkavégzésre.

„Számos kockázatot rejt a privát telefonok munkahelyi használata, amelyek közül elég csak az adatvesztésre vagy a munkavégzést zavaró tényezők jelenlétére gondolnunk” – említette Chadaga. – „A dedikált munkahelyi okostelefonok integrálása lehetővé teszi a vállalatok számára a megfelelő biztonsági intézkedések fenntartását, miközben támogatja a termelékenységet és a dolgozók munka-magánélet egyensúlyának megteremtését” – tette hozzá a Motorola Business portfóliójával kapcsolatban.