Okosmegoldások a vízilabdában A magyar női vízilabda-válogatott munkáját is számos technológiai fejlesztés segíti: a fiziológiai adatok mérésén túl a meccsek részletes videós kiértékelése is sokat lendíthet a játékosok teljesítményén. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2853/articles/20170530110235/vizilabda.jpg

Okosmegoldások a vízilabdában

2017. május 30. 11:15
20'
A magyar női vízilabda-válogatott munkáját is számos technológiai fejlesztés segíti: a fiziológiai adatok mérésén túl a meccsek részletes videós kiértékelése is sokat lendíthet a játékosok teljesítményén.

A Trend FM műsorában Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya beszélt arról, hogy a technológia milyen módon segíti a csapatot a minél jobb helyezések elérésében.

A felkészülésnél természetesen különböző terheléses teszteket is végeznek, aminek része a savasodás- és az állóképesség-mérés. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati klinikán végzik ezeket a vizsgálatokat évente néhányszor, illetve edzésen és a felkészülési tornák során, mérkőzés közben is tudnak a többi között savasodást és pulzusszámot mérni.

Éles helyzetben egyelőre ezeket a mérőeszközöket nem lehet használni, mert nincsenek azon a szinten, hogy kibírják a folyamatos víz alatti működést, illetve a sportra jellemző harciasabb játékot és dulakodást. Mivel jelenleg még nincs olyan viselhető okoseszköz, amely víz alatt, biztonságosan és sérülésmentesen használható, így egyelőre edzéseken és felkészüléseken használják a fürdőruha alatt rögzíthető pulzusmérőt. A savasodást kimutató laktátmérést pedig a csapat orvosa végzi egy hordozható műszer segítségével a kispadon.

A savasodás jelzi, hogy egy játékos mikor jut el ahhoz a határhoz, ahonnan már rohamosan kezd fizikálisan és „fejben” is fáradni. Ez különböző érték lehet mindegyik játékosnál, ezért is fontos ennek a szintjét személyre szabottan ismerni. „Néhány ellenőrzött mérés után természetesen egy jó edző már ránézésre is meg tudja mondani, mikor fárad annyira a játékos, hogy ideje lecserélni” – tette hozzá Bíró Attila.

Ma már minden profi sportban elengedhetetlen fontosságú a videoelemző szoftverek használata. A szövetségi kapitány a műsorban kitért arra is, hogy a női válogatott egy Olaszországban fejlesztett rendszert használ. A program kezeléséhez külön szakember szükséges, aki például egyik kézzel veszi fel a mérkőzéseket, a másikkal pedig már az edzői instrukciók alapján a vágásokon dolgozik.

Ezekből a felvételekből az egész csapat közösen tanulhat, de természetesen az egyes posztok számára külön összeállításokat is készítenek. Így egy kulcsmérkőzés előtt a kapus végignézheti, hogy az ellenfél lövői a kapu melyik sarkát preferálják, vagy éppen az ötmétereseket jellemzően hová szokták lőni.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy mindig csak mechanikusan erre építkezne bárki bent a vízben, hiszen ilyen profi szinten mindenkiben megvan az az intuíció, ami a játékhoz szükséges. Sokkal inkább arról van szó, hogy amikor ez a megérzés kevésbé jól működik a fáradtság és a stressz miatt, akkor se csorbuljon a teljesítmény, és ahogy az edző fogalmazott „kottából” is képesek legyenek folytatni a mérkőzést.

Hallgassa meg a teljes interjút!

A figyelmébe ajánljuk:

RunIQ – Okosóra futóktól futóknak

Bár a viselhető technológia sokoldalúan hasznosító, de például sportolás esetén korántsem mindegy, hogy az eszköz kifejezetten az adott sportágra lett-e kialakítva. Ezt tartották szem előtt a New Balance szakértői is a RunIQ androidos okosóra megalkotásakor, amely a CES 2017 expón debütált.

Kosarazzon úgy, mint a profi sportolók!

Természetesen túlzás lenne azt állítani, hogy okoseszközök segítségével bárki könnyedén elérheti a hivatásos játékosok szintjét, de tény, hogy hatékonyabb edzéseket tesznek lehetővé.
Olvasson még a témában:

Okosotthonra fel!

Egyre szélesebb a különféle intelligens otthoni megoldások és berendezések termékpalettája, így aki az otthoni felújítás mellett dönt, annak érdemes minél körültekintőbben választania.

Robotméhek segíthetnek a beporzásnál

A méhállomány folyamatos csökkenése drasztikus következményekkel járhat az élelmiszer-termelésben, hiszen ezek a rovarok rendkívül hasznos munkát látnak el a termesztett növények beporzásánál.

Intelligens evezőgéppel edzhetnek a kajakosok

Az evezős sportolók évről-évre szembesülnek azzal a problémával, hogy a hideg évszakokban kevés lehetőség van a sportágspecifikus mozdulatok gyakorlására. Egy magyar fejlesztésnek köszönhetően viszont ezentúl nemcsak edzeni tudnak télen, de folyamatosan, többféle módon mérhetik is a teljesítményüket.