A digitalizáció mentőöv lehet a recesszióban

Kapcsolódó cikkek

A digitalizáció mentőöv lehet a recesszióban

A digitalizáció mentőöv lehet a recesszióban

pénzügy

2 perc

Német nyelvterületen tíz cég közül nyolc érzékelt gazdasági lassulást az elmúlt fél évben. Ennek megfelelően elindultak a takarékossági programok, ám ezek között a legritkább esetben szerepel a digitalizációra szánt költések megkurtítása – állapította meg az IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég.

A Digital Value 2019 felmérés keretében 300 vállalati vezetőt kérdeztek meg Németországban, Ausztriában és Svájcban. A válaszadók csaknem harmadára nehezedett a korábbinál nagyobb árnyomás, negyedénél csökkent az új megbízások száma, és ugyanekkora hányaduknál mérséklődött az árbevétel.

Különösen nehéz a helyzet az autóiparban, a vegyiparban, az olajiparban, a gyógyszeriparban valamint a média- és telekommunikáció ágazatban. Ezekben a szektorokban tízből kilenc cégnél érződik a konjunktúra visszaesése.

A helyzetnek megfelelően minden negyedik vezető arról számolt be, hogy vállalatánál elindultak a költségcsökkentő programok és létszámstopot vezettek be. A döntéshozók ötöde visszafogta a befektetéseket vagy leállított projekteket. Több mint a vállalatok hatodánál számolnak elbocsátásokkal.

„Magyarországon még nem tapasztalható hasonló óvatosság a vállalati vezetők körében. A következő évre szóló gazdasági előrejelzések is pozitívak, de a tapasztalatok szerint némi időbeli eltolódással előbb-utóbb a hazai piacon is megfigyelhetőek lesznek a Németországban megjelenő trendek” – mondta Tanács Zoltán, az IFUA Horváth & Partners digitalizációért felelős partnere.

Célirányos fejlesztések a hosszú távú fennmaradásért

A fenti helyzetben ugyanakkor érdekes, hogy német nyelvterületen a vezetőknek csak mintegy hatoda készül befagyasztani a digitalizációs programokat, vagy megkurtítani az erre fordítható keretet.

A vállalatok nagy többsége folytatja vagy éppen felgyorsítja digitalizációs programját. Ez annak tudható be, hogy a döntéshozók felismerték: ezeknek a fejlesztéseknek hatalmas szerepe van abban, hogy a vállalatuk hosszú távon fennmaradjon. Emiatt nem engedhetik meg maguknak, hogy lassítsák a digitális átalakítást.

A válaszadók jelentős változásokat várnak az elkövetkező öt évben. 85 százalékuk azzal számol, hogy a globális internet- és technológiai cégek újabb gazdasági és társadalmi területeken szereznek dominanciát. Ugyanekkora arányban várnak a megkérdezettek további piaci konszolidációkat is. A digitalizáció eddig sikeres üzleti modelleket tesz elavulttá, hagyományos üzleti területekre lesz erős hatással vagy éppen drámai csökkenésre ítéli őket – vélekedett a válaszadók 82 százaléka.

Mint a felmérésből kiderül, a vállalati döntéshozók kézzelfogható, rövid távon kiaknázható lehetőségeket látnak a digitális átalakulásban.

  • Egyharmaduk szerint a digitális megoldások lehetőséget teremtenek a termelékenység és a költséghatékonyság növelésére.
  • 28 százalékuk arra számít, hogy javul a folyamatok minősége, például kevesebb lesz a leállás,
  • 27 százalékuk pedig a folyamatok felgyorsulását várja.

Mi a helyzet a magyar piacon?

„Hazánkban nem is annyira a recessziós félelmek, mint inkább az aktuális és várható munkaerőpiaci helyzet, a munkaerő hiánya hajtja előre a digitalizációt. Magyarországon egész ágazatok szembesülnek egyre fokozódó munkaerőhiánnyal, mint például az informatika, az egészségügy, a közigazgatás, vagy éppen olyan alapvető szolgáltatási területek, mint a takarítás. A munkafolyamatok digitalizálása, automatizálása nálunk is megkerülhetetlen eszközévé vált a felkészült vezetőknek” – fejtette ki Tanács Zoltán.