A járvány miatt felértékelődik a mobilapplikációs bankolás

Kapcsolódó cikkek

A járvány miatt felértékelődik a mobilapplikációs bankolás

A járvány miatt felértékelődik a mobilapplikációs bankolás

pénzügy

1 perc

Jelenleg a nagyvállalatok körében az online banki átutalás a legnépszerűbb elektronikus szolgáltatás, azonban a mobilapplikáción történő bankolás lehetőségével egyelőre még kevés cég él – derül ki a K&H felmérésből. A járványhelyzet miatt a következő időszakban viszont az online ügyintézés még jobban felértékelődhet, és még több ügytípusra kiterjedhet.

A K&H nagyvállalati felmérése arra kereste a választ, hogy mennyire nyitottak a hazai, 2 milliárd feletti éves árbevételű nem-állami nagyvállalatok az online banki ügyintézés iránt.

A vírusjárvány kirobbanása előtt készült kutatás szerint a cégek is egyre inkább nyitnak az online világ felé. A válaszok alapján az látszik, hogy szinte mindegyik nagyvállalat él az online utalás adta lehetőséggel. Kétharmaduk a vállalati számlával kapcsolatos információknak is az interneten néz utána, céges bankkártyát 10-ből 6 vállalat, e-bankszámlakivonatot pedig minden második társaság használ.

A kutatásból az is kirajzolódott, hogy a bankkártyás fizetést lehetővé tevő POS terminál egyelőre nem annyira elterjedt a nagyvállalatok körében, holott a készpénz helyett most különösen fontos lenne a kártyás fizetést előtérbe helyezni. A bankkártyát ugyanis általában egy ember használja, míg a bankjegyek rengeteg kézen mennek keresztül, növelve ezzel a vírusfertőzés esélyét.

Még barátkoznak az appokkal

A vásárlásokról, tranzakciókról szóló SMS-értesítés az okostelefonok világában ma már régimódinak számít. A felmérés szerint viszont a vállalatok egy részének még mindig fontos, miközben a mobilapplikáción, elektronikus csatornákon történő bankolás lehetőségét egyelőre kevés cég használja ki.  

A jelenlegi szokásokat azonban a koronavírus-járvány jelentősen átírhatja, és feltehetően egyre több társaságnak kell megbarátkozni az online ügyintézéssel, hiszen a pénzügyeik akkor sem állnak le, ha a munkavállalóik otthonról dolgoznak, vagy lezárták az országhatárokat.