Bankok vs. fintech cégek:  versengés vagy együttműködés?

Kapcsolódó cikkek

Bankok vs. fintech cégek: versengés vagy együttműködés?

Bankok vs. fintech cégek: versengés vagy együttműködés?

pénzügy

2 perc

A finance technology kifejezés kezdetben a pénzügyi intézmények mögötti technológiára utalt. Napjainkra ezek a megoldások – főleg a startupoknak köszönhetően – egyre inkább előtérbe kerülnek, és megjelentek a teljesen automatizált pénzügyi szolgáltatások is. A többi között a peer-to-peer (P2P), vagyis személyközi hitelezési platformok, a kriptovaluták vagy az internetes bankolási lehetőségek forradalmasítják, ahogy az emberek ügyeiket intézik, pénzt kölcsönöznek vagy befektetnek. Kétrészes cikksorozatban elemezzük a két terület viszonyát.

Az egyre-másra megjelenő innovációk közös térbe hozzák a pénzügyeket és a technológiát, melyben a nagy pénzintézeteknek és a fintech vállalkozásoknak választaniuk kell: versengenek vagy együttműködnek. A startupok érezhető nyomás alatt tartják a nagy bankokat; különösen, hogy a mai, technológiatudatos generációk szívesebben intézik pénzügyeiket az újfajta megoldások, például az online felületek használatával.

Sokak szerint a klasszikus bankok alapvetően kerülik a változásokat és a digitális átállás helyett inkább elutasítják a fintech által kínált újdonságokat. Belső rendszereik egy része, mint például a kockázatelemző- vagy a megfelelőségi (compliance) feladatok is korlátozzák az ilyen jellegű változásokat.

A legfőbb érv a külső innovációk ellen, hogy különféle kockázatokat jelenthetnek. A brit központi bank, a Bank of England például két éve még úgy fogalmazott, hogy a pénzügy-technológiai cégek veszélyeztethetik a pénzintézetek anyagi stabilitását. Fennáll ugyanis annak a kockázata, hogy az ügyfelek inkább a számukra kecsegtető fintech szolgáltatásokat választják a hagyományos bankolás helyett. 

Az innovatív cégek ugyanakkor megváltoztatják, ahogy az ügyfelek a pénzügyekről gondolkodnak. Ezek – a vonzó termékek, ajánlatok és az átláthatóság mellett – a kevesebb személyes interakció ellenére is magas színvonalú ügyfélélményt kínálhatnak.

A fintech szektor fő hajtóereje az együttműködés lehet

A pénzintézetek egy része felismerve ezt a fenyegetést, illetve saját fejlesztési korlátaikat is, átalakította a külső innovátorokhoz való viszonyát, és partnerségre törekszik az azt képviselő startupokkal. Az együttműködés pedig lehetőséget teremt az iparági növekedés felgyorsítására. 

Olyan vélemények is vannak, melyek szerint a banki tevékenységekben mindig is jelen volt a technológia és a mostani tendenciák a tradicionális pénzintézetek evolúcióját jelentik. Az online felületek, így például a P2P hitelplatformok, kiegészítik a szolgáltatásokat azzal, hogy hozzájárulhatnak a pénzügyi integráció fejlődéséhez. Amíg a hagyományos rendszerek a hozzájuk hűséges ügyfélbázisra építenek, azokat, akik ilyen módon nem jutnak hitelhez, a P2P platformok kölcsönökkel csábítják magukhoz.

A cikksorozat második részében a két szektor együttműködésére hozunk példákat.

Forrás:

E27