2016 a drónok éve volt

2016 a drónok éve volt

2016 a drónok éve volt

szórakozás

2 perc

A tavalyi év meglehetősen mozgalmas volt a távolról vezérelhető minirepülők és a gyártók számára. A kamerával felszerelt drónok egészen új távlatot adtak a körülöttünk lévő világ felfedezéséhez.

Az újabb és újabb fejlesztéseknek köszönhetően már olyan magasságokban is könnyedén készülhetnek HD-minőségű felvételek, amelyeket az elmúlt pár évig csak magas költségvetésű hollywoodi produkciók engedhettek meg maguknak, daruk segítségével. Ma viszont már mindennapos, hogy a videómegosztó oldalakra olyan felvételek kerülnek fel, ahol a városképeket a magasból pásztázva láthatjuk. Az új generációs modelleket ráadásul már több helyen is arra használják, hogy ezek segítségével életeket mentsenek.

Az átlagos felhasználók számára hozzáférhető modellek ára jelentősen csökkent az elmúlt évben, és a gyártók egyre inkább a legfejlettebb technológiákat építik be az eszközökbe, így bárki – akár komolyabb technikai tudás nélkül is – kiváló felvételeket tud készíteni.

Kötelező regisztráció

2016-ban az Egyesült Államok repülésirányító szervezete (FAA) által bevezetett szabályok szerint a 25 dekagrammtól 23 kiló súlyig terjedő drónokat nyilvántartásba kell venni. A szabály célja, hogy kiszűrje azokat a szerkezeteket, amelyeket rosszindulatú cselekményekhez használnak fel, mint például kémkedés, a mentő- és tűzoltócsapatok munkájának akadályozása, vagy éppen a tiltott, illetve magánterületek fölötti való repülés.

Ez a regisztráció nemcsak kötelező, de drónonként 5 dolláros költséggel is jár. A bejegyzés elmulasztása akár 27 500 dolláros büntetést is maga után vonhat, de ha tiltott tevékenységre vagy bűncselekményre használják, a tulajdonost akár 250 ezer dollár pénzbüntetés, és/vagy legfeljebb három évig terjedő börtönbüntetés is terhelheti. Annak ellenére, hogy ez a szabály már hónapok óta létezik, sok dróntulajdonos továbbra sincs tisztában azzal, hogy a bejelentési kötelezettség rá is vonatkozik.

Drónkörkép 2016-ból

Bár egészen sok drón jelent meg a kereskedelmi forgalomban, az egyik, amelyik a hordozhatóságot és funkciót tekintve biztosan kiállta a próbát, az a DJI Mavic Pro. Ez a szerkezet olyan kicsire összehajtható, hogy könnyen elfér egy kisebb táskában is. A repülési ideje 21-28 perc, és tiszta 4K felbontású felvételeket tud készíteni.

Egy másik nagyon várt drón a GoPro Karma volt. Mindenki arra számított, hogy a gömbcsuklóknak köszönhetően a kamera a levegőben és a felszínen is stabil felvételeket tud majd készíteni. Ez igaz is volt, azonban a piacra kerülés után 16 nappal visszahívták az addig eladott körülbelül 2500 készüléket, mert egy ponton egész egyszerűen kikapcsoltak és lezuhantak. Ez pedig nemcsak használhatatlanná tette őket, de kifejezetten veszélyessé is. A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: ReadWrite