Nem kell ufónak éreznie magát egy új okosszemüvegben

Nem kell ufónak éreznie magát egy új okosszemüvegben

Nem kell ufónak éreznie magát egy új okosszemüvegben

szórakozás

2 perc

A németországi Fraunhofer Intézet kutatói egy olyan okosszemüveget fejlesztettek ki, amely sokkal kevésbé feltűnő, mint elődei, ráadásul sokkal több funkcióval rendelkezik, mint a korábbi modellek.

Az okos, illetve a kiterjesztett valóságra (augmented reality) épülő szemüvegek eddig inkább katonai, továbbá ipari körökben voltak népszerűek, és nem igazán keltették fel a fogyasztók figyelmét több okból kifolyólag sem. Talán az egyik legnagyobb ellenérzést az váltotta ki, hogy az intelligens viselhető kiegészítők túl feltűnőek. Annak érdekében, hogy orvosolja ezt a problémát, a németországi Jénában lévő optikai és precíziós mérnöki megoldásokkal foglalkozó Fraunhofer Intézet egy olyan technológiát fejlesztett ki, amelynek egyrészt jóval diszkrétebb a kivitelezése, másrészt több funkcióval rendelkezik, mint a hagyományos okosszemüvegek.

Google Glass: a hibernált álom >>Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Google Glass szemüvegek gyártását idén januárban leállították, mert rengeteg probléma adódott velük; a legtöbbjük arra vezethető vissza, hogy a viselhető kiegészítő esetlen volt, és „ufószerűvé” tette a viselőjét. A feltűnőségük miatt a fogyasztók vonakodtak felvenni a Glasst, vagy egyéb okosszemüveget bizonyos szituációkban, például városnézés során, mikor pedig hasznos lett volna virtuális módon információt szerezni a környezetükben lévő műemlékekről, épületekről és tárgyakról. Ami még rosszabb, hogy a most megvehető szemüvegek nem csak vaskosabbak, mint az elődeik, de az adatokat a felhasználó látómezejének szélén jelenítik meg, ahonnan nehéz őket leolvasni.

A Fraunhofer Intézet kutatói arra törekedtek, hogy egy olyan eszközt alakítsanak ki, amelyik képes ugyanarra, mint a jelenlegi okosszemüvegek, csak diszkrétebb a megjelenése, és az információkat a lencse közepére, jól látható helyre vetíti ki. Az új megoldás egyik eleme egy fülhallgató, valamint egy 8x15 milliméteres kijelző, amely két részből áll – egy képalkotó mikro kijelzőből, illetve egy vetítő optikából. Miközben a képalkotó kijelző mérete hasonló a hagyományos okosszemüvegekben található kijelzőkéhez, a Fraunhofer által kifejlesztett optika mindössze 5 milliméter hosszúságú, vagyis ötször kisebb, mint bármilyen más hasonló eszköz.  

A MINI szemüvegével kihozhatja autójából a maximumot >>A jelenleg forgalomban lévő kijelzők másik nagy hátulütője, hogy viselőjüknek az információk leolvasásához felfelé vagy jobbra kell néznie. Ezzel szemben az új eszközzel a felhasználóknak csak egyenesen előre kell nézniük, mert a fontos és hasznos adatok középen jelennek meg, vagyis közel ahhoz a tárgyhoz, amely felkeltette a fogyasztó figyelmét. Ez alapvetően a nanoszkópikus méretű, rácsos struktúrának köszönhető, amelyet egy üveglapon helyeztek el, és úgy működik, mint egy fényvezető, csak láthatatlan az emberi szem számára. Ez a technológia nem csupán a kívánt helyre vetíti a képet, de a Fraunhofer kutatói szerint arra is alkalmas, hogy nagyobb léptékben is gyártsák.

A konvencionális okosszemüvegek viselése azok számára is bajos lehet, akik valamilyen látási problémával küszködnek és a kijelzőt csupán egy elmosódott foltként látják. A Fraunhofer viselhető kiegészítői azonban képesek arra, hogy adapterek vagy mechanikai segédeszközök nélkül ellensúlyozzák a távollátást. A felhasználónak nem kell mást tennie, mint feltöltenie az orvos előírásait egy okostelefonos alkalmazásba, amely Bluetooth-kapcsolaton keresztül továbbítja az információkat a szemüvegnek, amely automatikusan beállítódik. Az intézet már kifejlesztette a kiegészítő egy prototípusát, amelyet a tervek szerint egy június 22. és 25. között megrendezésre kerülő müncheni szakkiállításon mutatnak majd be a nagyközönségnek.

Forrás: Gizmag / Fraunhofer