Miért fontos a párásítás?

Kapcsolódó cikkek

Miért fontos a párásítás?

Miért fontos a párásítás?

Üzleti Hírek

2 perc

Az optimális páratartalom az otthonunkban nemcsak a kényelmünket befolyásolja, hanem a közérzetünket és az egészségünket is. Egyaránt előnytelen, ha a lakás levegője túl száraz vagy túl nedves, bár a két eset eltérő gondokat okoz, és eltérő megoldási módokat igényel.

Ha száraz a lakás levegője

A fűtési szezon elindulásával a fűtött helyiségekben drasztikusan lecsökken a levegő páratartalma. Ez a száraz levegő kellemetlen tüneteket, köhögést, fejfájást, fáradtságot, ingerlékenységet, szemviszketést, pirosodást okoz.

Mindez azért van, mert a száraz levegőben könnyebben kiszárad a nyálkahártya és a bőr, így megnövekszik a légúti fertőződések kockázata is. Gyakran rosszabbul is alszunk emiatt, ami tovább fokozza a tüneteket. A levegő páraszintjét a BonAir.hu párásító készülékeivel optimális szintre hozhatjuk, és azon tarthatjuk.

A túl száraz levegő a lakásban lévő növényeknek, állatoknak sem ideális. Még a fából készült bútorok, parketta, lambéria vagy esetleg a hangszerek is károsodhatnak emiatt, hiszen a fa túlzottan kiszáradhat.

Abszolút és relatív páratartalom

Ha páratartalomról beszélünk, különbséget kell tennünk az abszolút és a relatív érték között. Az abszolút páratartalom az a mennyiségű vízgőz, ami egy adott térfogatú levegőben megtalálható. A relatív páratartalom viszont azt mutatja meg, hogy milyen mennyiségben van jelen a vízgőz az adott levegőben a maximális mennyiséghez képest, amit a levegő az adott hőmérsékleten és nyomáson megengedne.

Tehát az optimális páratartalom meghatározásakor figyelembe kell venni a levegő hőmérsékletét is, ugyanis a hideg levegő akár 100 %-os relatív értéknél is jóval kevesebb vizet tartalmaz, mint amennyit a melegebb szobai levegő fel tudna venni.

Így amikor szellőztetünk, ugyan magas relatív páratartalmú levegő áramlik be a lakásba, viszont ez a fűtés hatására felmelegszik, és így a relatív nedvességtartalma csökken. Ezért van az, hogy a rendszeres szellőztetés sem oldja meg a száraz levegővel kapcsolatos problémákat.

A Boneco párásítók segíthetnek

A svájci Boneco cég a párásító készülékek elismert gyártója, és számos típust kínál a felhasználók számára. Akár ultrahangos párásítókat, akár melegpárásítókat, akár hibrid párásító légtisztítókat vagy légmosó készülékeket keresünk, a BonAir.hu termékkínálatában megtalálhatjuk a számunkra megfelelőt.

Ezekkel a készülékekkel nemcsak a hőérzetünket és az egészségi állapotunkat javíthatjuk, hanem energiát is spórolhatunk. Magasabb nedvességtartalomnál ugyanis ugyanazt a hőmérsékletet melegebbnek érezzük, így nem fogunk annyi energiát elhasználni a fűtésre.

Természetesen a párásítással sem kell túlzásba esni, hiszen a túl magas érték is okoz problémákat. A Boneco készülékek tervezésekor erre is ügyeltek, ugyanis ezek maguktól kikapcsolnak, ha túl magas a levegő nedvességtartalma.

A megfelelő páratartalom fenntartása az otthonunkban tehát sok szempontból hasznos, ezért érdemes erre kellő figyelmet fordítani.