A robotkutya akár már birkákat is terel

Kapcsolódó cikkek

A robotkutya akár már birkákat is terel

A robotkutya akár már birkákat is terel

agrár

2 perc

Az új-zélandi Rocos cég és a kissé furcsa, fej nélküli robotkutyát gyártó, amerikai Boston Dynamics együttműködési megállapodást kötött a Spot esetleges mezőgazdasági felhasználására.

A Rocos külön videót is bemutatott, amelyben a gép egy füves domboldalon ügetve tartja szemmel a birkákat. Habár a felvételek elsőre kissé szürreálisnak tűnhetnek, a futurisztikus fejlesztések és az agrárágazat összeolvadása egyre több ígérettel kecsegtet. A mostani megállapodás keretében a Rocos szoftvert készít a robotok távvezérlésére és önjáró működésére, így azok több területen – akár az agráriumban – is felhasználhatók lesznek.

A beépített hőérzékeléssel, LIDAR-ral (lézer alapú távérzékelés) és nagy felbontású kamerával rendelkező robot gyakorlatilag bármilyen környezetben képes elnavigálni. Valós idejű képi adatrögzítésének köszönhetően a gazdálkodók naprakész információkhoz férhetnek hozzá, így a többi között a termés mennyiségét is pontosabban meg tudják becsülni.

Az azonban egyelőre nem valószínű, hogy Spot átvenné a hús-vér juhászkutyák szerepét. Egyrészt ehhez az állattartók részéről is szükség lenne egyfajta nyitottságra, másrészt a robot még egyáltalán nem rendelkezik az ilyen igényes munka elvégzéséhez szükséges motorikus képességekkel és intelligenciával – hangsúlyozta James Rebanks gazdálkodó, több más mellett a The Shepherd’s Life című könyv szerzője.

„A juhászkutyák egyrészt mindig követik gazdájuk utasításait, másrészt van, hogy önállóan kell cselekedniük. Egy okos kutya képes magától kiismerni a bárányok ’egyéniségét’, és ennek függvényében dolgozik. Az állatok pedig engedelmeskednek a terelőkutyáknak, akik adott esetben erélyesebben, fogaik megvillantásával is rákényszeríthetik őket a megfelelő irányba való mozgásra. Fontos az is, hogy a juhok tartanak a kutyáktól, és hasonlóan reagálnak rájuk, mint a farkasokra” – tette hozzá.

Rebanks szerint a a videóból is látszik, hogy a bárányok nem engedelmeskednek a robotnak, mivel megszakítják a szokásos „kört”. Szerinte a birkák ügyesen felmérik a helyzetet, és egyáltalán nem tartanak a robotirányítótól.

A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy a Boston Dynamics sosem állította, hogy fejlesztése helyettesítené a juhászkutyákat. A videó egyszerűen egy különleges mezőgazdasági jövőképet és elképzelést mutat be. A gazdaságok automatizálása pedig egyre dinamikusabban fejlődő területnek számít. Ugyanakkor a megkérdezett juhszakértőnek vannak kételyei a robotok és a drónok bevetésével, valamint a mezőgazdaság további gépesítésével kapcsolatban.

Forrás: