Agrárium és digitalizáció: a gazda legyen a középpontban

Kapcsolódó cikkek

Agrárium és digitalizáció: a gazda legyen a középpontban

Agrárium és digitalizáció: a gazdaközpontú gondolkodás hiányzik

agrár

22 perc

Mikortól beszélhetünk arról, hogy egy birtok digitális, milyen eszközöket és szoftvereket tudnak elérni a hazai gazdálkodók? És mennyire élnek vele? Mi hiányzik ahhoz, hogy a látható növekedés még inkább felgyorsuljon?

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Globálisan a mezőgazdaságban is óriási fejlődés – illetve fejlődési potenciál – látható az informatikának, a Dolgok Internete (IoT) és más technológiáknak köszönhetően. Az elmúlt 10-15 év innovációi közé sorolható a többi között a szenzorok telepítése, a távérzékelés és a nagy mennyiségű adatgyűjtés és -elemzés, a Big Data is.

A precíziós gazdálkodás megvalósításának nagyon sokféle módja lehet. Technológiai szempontból lehet olyan átfogó beruházás, amely minden műveletre kiterjed, de az is előrelépés lehet, hogyha a traktoroknál GPS-alapú sorvezetőt alkalmaz a gazdálkodó. Ezen kívül például üzemirányítási rendszereket is sokan alkalmaznak már – összegezte az M2M Zóna műsorában Fenyvesi László, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének főtitkára.

A szakember arra is kitért, hogy a magyar gazdák általában 200 hektár felett mondják azt, hogy helye van a költséges technológiai beruházásoknak. Ugyanakkor a sorvezetésre és egyéb rendszerek alkalmazására már 100 hektár feletti gazdaságokban is számos példa van.

A műsorban arról is szó esett, hogy bár vannak kiváló szaktanácsadók és integrátorszolgáltatások, de a gazdaközpontú és felhasználóbarát gondolkodás mégis sokszor hiányzik. Másrészt a beruházásokról való döntésben a gazdálkodóknak érthetően a megtérülés és gazdaságosság is elsődleges szempont.

„Például a növénytáplálási kimutatás esetében nem mindegy, hogy az inputban milyen arányban milyen makro-, mezo- és mikroelemek szerepelnek. Éppen emiatt igencsak eltérőek lehetnek az egyes szaktanácsadók által készített javaslatok. Talán ezért is jellemző, hogy az államnak ezen a területen való beavatkozása a világon mindenhol magas” – fejtette ki a főtitkár.

További részletekért hallgassa meg a műsort!