Lehallgatják a kutatók a méheket

Kapcsolódó cikkek

Lehallgatják a kutatók a méheket

Lehallgatják a kutatók a méheket

agrár

3 perc

Az Oracle és a World Bee Project együttműködése a vészesen fogyatkozó méhpopulációk megmentését célozza. A projektben a mesterséges intelligenciát is bevetik.

A szakemberek úttörő megközelítéssel vizsgálják a negatív tendenciákat, és igyekeznek elősegíteni a világ legfontosabb beporzó állatainak fennmaradását. Az új projektben használt felhőtechnológia segít a mezőgazdasági ökoszisztémákban fellelhető mézelő méhek életének nagyon részletes megértésében.

A World Bee Project Hive Network távoli adatgyűjtés révén nyer ki információkat a kaptáraktól, amelyek az Oracle Cloud-ba továbbítódnak. Majd a „felhőben” elemző eszközök segítségével – ideértve a mesterséges intelligencia (AI) és adatvizualizációs technológiákat – a kutatók bővebb információt kaphatnak.

Adatözön érkezik a kaptárakból

A globális kezdeményezés segítségével a kutatók mostantól „kihallgathatják” a méhek ügyködését, vagyis elemezni tudják az „okoskaptárakból” szerzett bonyolult akusztikai adatokat – mint a méhszárnyak és -lábak mozgásainak hangjai. Egyéb precíziós mérésekkel – például a hőmérséklet, a páratartalom vagy a mézhozam vizsgálatával – kombinálva közelebbről figyelhetik a méhkolóniákat, elemezni tudják a méhek viselkedési mintáit, illetve előrejelzéseket is tudnak készíteni azokról.

Ennek köszönhetően a természetvédők és a méhészek jobban tudják védeni a méhkolóniákat: például elkerülhetik az időszerűtlen méhrajzásokat, illetve eltávolíthatnak olyan kártékony ragadozókat, mint az ázsiai lódarázs. A nemzetközi kaptárhálózatból begyűjtött adatok értéke abban rejlik, hogy a méhészek képet kaphatnak a kolónia legkülönbözőbb állapotairól az év bármely szakaszában, és segíthetik annak működését. A hálózat kiépítése Nagy-Britanniában kezdődött el.

„A méhek és egyéb beporzó állatok védelme olyan problémák megoldásában jelenthet előrelépést, mint a globális szintű élelmiszer-ellátás, a szegénység, a biodiverzitás folyamatos csökkenése vagy az ökoszisztémák károsodása. Minél jobban meg tudjuk érteni a beporzás, az élelmezés és az emberi jólét összefüggéseit, annál hatékonyabban tudjuk védeni a méheket és más beporzó állatokat, ezzel pedig a bolygónkat és saját magunkat is védelmezzük” – mondta Sabiha Rumani Malik, a World Bee Project közhasznú társaság alapító-ügyvezetője.

A World Bee Project közhasznú társaság együttműködésben áll a Reading-i Egyetem Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési intézményével, amely a világ tíz legjobb mezőgazdasági iskolája között foglal helyet. A partnerek jövőben szeretnék tovább erősíteni a technológiai innovációk és informatikai tudás szerepét az ökológiai hatékonyság növelésében.

Beszédes adatok a méhekről

A beporzó állatok száma vészesen csökkenő tendenciát mutat, ez pedig jelentős befolyással lehet a globális élelmezés biztonságára:

  • A méhek felelnek a világ élelmiszerkészletei mintegy harmadának beporzásáért.
  • A Föld népességének 90%-át ellátó 100 különféle haszonnövény közül 70-et a méhek poroznak be.
  • Az angliai méhek kihalása gyorsabb, mint bárhol máshol Európában. Számuk 1985 és 2005 között 54%-kal csökkent.

Felmérések szerint a méhek kihalásáért az egyre zordabb természeti körülmények felelősek, ami a viráglelőhelyek csökkenésének, az erőteljesebb gazdálkodási módszereknek, az klímaváltozásnak és a fokozott növényvédőszer-használatnak tudható be.