Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak az agrárstartupok

Kapcsolódó cikkek

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak az agrárstartupok

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrárstartupok

agrár

2 perc

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja: 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Design Terminal támogatásával 2019-ben elindította a NAK TechLab startup inkubációs programot, ahol tehetséges fiatal fejlesztők kapnak szakmai támogatást az agrártechnológiák kifejlesztéséhez és piacra segítéséhez.

Az inkubáció célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az iparágat és a piacot.

A részt vevő startupok üzleti képzések, intenzív workshopok során, valamint agráripari, üzletfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva hozhatják lendületbe fejlesztésüket.

Az inkubációs folyamatot a Demo Day zárja a harmadik hónap végén, ahol a sikeres projektek az agrárium döntéshozói előtt mutatkozhatnak be, így akár más vállalatokkal és befektetőkkel is kapcsolatba kerülhetnek. A kihívásokról és a jelentkezésről részletesen itt lehet olvasni.

Az inkubátorprogramban különböző szolgáltatásokat is kapnak a startupok. Az Agrártudományi Kutatóközpont kutatási lehetőséget biztosít, technológiai partnereként a Vodafone pedig a Narrowband-IoT fejlesztésekhez nyújt szakértői és fejlesztői hátteret, kiterjedt értékesítési hálózatával pedig támogatja az érett megoldások elterjedését.

A program időtartama alatt a három NASA-tudós által 2010-ben alapított, a világ legnagyobb képalkotó műholdjainak flottáját üzemeltető Planet hozzáférést biztosít azoknak a csapatoknak, amelyek műholdképekből gyűjtenek adatot.

A startup vállalkozásokat esetleges tőkebevonással is segíti a NAK TechLab; a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. konzultációs lehetőséget biztosít a részt vevő csapatoknak.

A kezdeményezéshez olyan nagyvállalatok csatlakoztak konkrét kihívások megfogalmazásával, mint az Auchan Retail Magyarország, az Axiál Kft., a Bonafarm Csoport, a Corteva Agriscience, a KITE Zrt., a SIÓ-Eckes Kft. vagy a Syngenta Magyarország.

A három hónapig tartó programba bevont piaci szereplők kiemelkedő szerepvállalása megteremti a gyakorlatias és valós piaci problémák azonosítását, ezzel biztosítva a fejlesztések piacorientáltságát.

A NAK TechLab a már érett, bevétellel és első ügyfelekkel rendelkező innovatív cégek mellett az induló fázisú, a piacra lépés, illetve a korai növekedés szakaszában lévő vállalkozások jelentkezését is várják. A jelentkezésnek nem feltétele az agrárszakmai előképzettség vagy az agráripari tevékenység; bárki jelentkezhet, akinek digitális innovációja elősegíti a hazai mezőgazdaság fejlesztését.