Nem őrültség: a növények is megtanulhatnak járni

Kapcsolódó cikkek

Nem őrültség: a növények is megtanulhatnak járni

Nem őrültség: a növények is megtanulhatnak járni

agrár

5 perc

Egy kínai feltaláló úgy döntött, hogy a mobilitás csodájából a szobanövények sem maradhatnak ki.

Még az iskolában tanultunk a növények heliotropizmusáról. A görög eredetű szó (helio = Nap, trope = elfordulás) jelentése a helyhez kötött növények fény felé fordulása, illetve növekedése. De mi lenne, ha az életük többről szólna, mint hogy a fény felé törekednek? Ha például úgy tudnának mozogni, mint az állatok, függetlenül a gyökereiktől?

Az evolúció még nem tart itt, de úgy tűnik, az emberek talán segíthetnek. A kínai robotikus és feltaláló, Sun Tianqi volt az, aki az első a lépést megtette a „természet” helyett. Létrehozott a Vincross cége segítségével egy hatlábú játékrobotot, amely a hátán egy virágcserepet szállít.

Hexa leginkább egy tarisznyarákra hasonlít vagy Bulbasaur-ra a Pokémon rajzfilmsorozatból. A robot a napsütés irányába mozog, amikor szükséges, és visszavonul egy árnyékos helyre, ha már annak van itt az ideje. Ha megérintik a lábait, akkor akár játékra is kapható, vagy rövid táncot is ellejt, ha a növénynek vízre van szüksége. Az nem derül ki Tianqi posztjából, hogy a szerkezet hogyan ellenőrzi a vízszükségletet, de nem nehéz elképzelni, hogy a fejlesztés része néhány fény-, árnyék- és nedvességérzékelő.

A kövirózsa után egy kókadozó napraforgó adta az ötletet

A szakember tavaly úgy írta le egy fórumon a projektjét, mint egy korábbi, 2014-es ötletének a remake-jét. Akkor egy „sétáló kövirózsát” készített, a projektnek pedig azt a nevet adta, hogy „az emberi technológia megosztása a növényekkel”.

Azt is elmondta, hogy az inspirációt egy kiállításból merítette, ahol meglátott egy kókadozó napraforgót, amely valamilyen okból az árnyékben „szomorkodott”. „A növények örökké passzívak. Levághatod, elégetheted, kiveheted a földből, és mégsem tesznek semmit. Nekik van a legkevesebb szabadságuk minden élőlény közül” – vélekedik a fejlesztő.

Ám ahogy az emberek is képesek növelni mobilitásukat kerékpárokkal, vonatokkal, repülőkkel, úgy adhat a technológia a növényeknek is új szabadságot. „A vándorló robot segítségével a növények is megtapasztalhatják a mobilitás, valamint a természetes és mesterséges dolgok közötti kölcsönhatások előnyeit” – fejtegette Sun Tianqi.

Ez a „robotcukiság” számtalan ötletet és további lehetőséget vet fel. A mozgó növények olyan emberek számára tökéletesek, akiknek otthona tele van például pozsgás növényekkel. Ezek sok vizet és napfényt igényelnek, ugyanakkor a túl sok fény már perzseli őket. Sőt, az ötletet tovább szőve akár egy nagyobb méretű mozgó szerkezet is elképzelhető, amely lassan járkál a kertekben, parkokban, hol napfényt, hol árnyékot keresve. Akár az ilyen fejlesztések is más megvilágításba helyezhetik a növényeket – és végső soron a kertészkedést is – összegezte a The Verge cikke.