PigBrother: betör a gépi intelligencia a sertéstelepekre

Kapcsolódó cikkek

PigBrother: betör a gépi intelligencia a sertéstelepekre

PigBrother: betör a mesterséges intelligencia a sertéstelepekre

agrár

3 perc

Már egyáltalán nem sci-fi, hogy gépi látással az állattartó telepeken is könnyen megállapítható legyen, hogy milyen súlyú a kamerákkal és szenzorokkal megfigyelt jószág. Az agrárinnováció valós piaci igényekre reagál, amit jelez az is, hogy az EN-CO Software fejlesztőcég részt vesz a Vodafone által támogatott NAK TechLab inkubációs programban.

Az „állati” megfigyelő rendszer emberi beavatkozás nélkül végzi a felügyeletet. A sertésfarmszoftver és az automatizálás egyszerűsíti és állandó kontroll alatt tartja az állományt, így az esetleges beavatkozások is jóval hamarabb, akár preventíven megvalósíthatók.

Bármilyen innovatív technológia akkor igazán célravezető a vállalkozások számára, ha valós üzleti problémára ad választ. A beszédes nevű PigBrother ötlete valóban ennek szellemében született, mégpedig egy baráti sörözésen. Ezen a kötetlen beszélgetésen hangzott el, hogy a sertéstelepeken bizony nagyon jól jönne, ha az állatok súlyát folyamatosan, számukra stresszmentesen nyomon lehetne követni.

A szoftverfejlesztő cég kutatás-fejlesztési részlege ki is dolgozott erre egy megoldást, amelyben felhasználták a mesterséges intelligenciával, gépi látással és gépi tanulással kapcsolatos tudásukat is.

A PigBrother része egy úgynevezett minifarm menedzsmentrendszer, és a fejlesztéshez tartozik egy felhasználóbarát, vagyis jelen esetben „gazdabarát” mobilapplikáció is.

„Jelentős munkaerőhiány van a mezőgazdaságban, és a nagyobb beruházások finanszírozása, gyors kivitelezése sem feltétlenül mindig megoldható. Jelenleg nagyon komoly költsége lenne annak, hogy a már meglévő telephelyeken mérlegeket építsenek be. Emiatt is lehet kézenfekvő a mi fejlesztésünk, amelynek a helyszíni kivitelezése főként abból áll, hogy felrakunk az etetők fölé egy minden telepre kompatibilis kamerát, amely rengeteg hasznos adathoz juttatja a gazdákat” – mondta Vass János, az EN-CO Software Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Hatékonyságnövelés a gépi tanulás alapú súlybecsléssel

A folyamatos monitorozásra azért van szükségük a sertéstartóknak, mert számukra az a legfontosabb kulcsinformáció a termelésben, hogy naprakészen tudják követni az élősúly alakulását.

„Gyakran előfordul, hogy bár egy alomból származnak az állatok, ugyanaz a genetikájuk, ugyanazt eszik, de mégis 90 nap tartás után egyes jószágok 110 kilósak lesznek, míg mások súlya csupán a 70 kilogrammot éri el. A hagyományos állattartás során a gazda nem tud hatékonyan és gyorsan közbeavatkozni, így sokszor csak utólag vonhatja le a tanulságokat. A megoldásunkkal viszont akár már 50 kilogramm körüli súlynál észlelhető, hogyha az állomány széttart, és ekkor már egyből be lehet avatkozni. Így a telepen változtathatnak a takarmányozáson, illetve a tartási körülményeken. Például módosítani tudják a hőmérsékletet vagy több levegőt engedhetnek be” – tette hozzá.

A megfelelő élősúly azért kiemelten fontos, mert a vágóhidak is egyfajta automata termelési rendszerként működnek, ahol a húsfeldolgozáshoz előre beállított paraméterek vannak. Általában meghatároznak egy ideális súlyt, amit premizálnak – lehet ez például a 120 kilogramm a 118-122 kilogrammos sávon belül. Ennek a sávnak a teljesítésekor bónuszt fizetnek, az ennél alacsonyabb vagy nagyobb súlyú állatokat viszont nyomottabb áron veszik át, ami gyakori eltérés esetén jelentős veszteséget okozhat a gazdának.

Mobilinterneten keresztül küldik a felhőbe az adatokat

Az állatmegfigyelő rendszerhez szükséges internetkapcsolat is, ami lehet mobilinternet is. Ennek szolgáltatására az EN-CO Software partnere a Vodafone Magyarország.

„A képfeldolgozást alapvetően úgy optimalizáltuk, hogy a mesterséges intelligencia csak azokat a felvételeket válogatja ki, amelyek valóban szükségesek az elemzéshez. Ha pedig megfelelő számú kamerát telepít a gazda, akkor arra is van lehetőség, hogy a helyszínen egy szuperszámítógép elemezze ki a képsorozatokat” – részletezte Vass János.

A hazai projektek után a nemzetközi terjeszkedés a cél

„Magyarországon már hét sertéstelepen vagyunk jelen, valamint a legnagyobb hazai vágóhídon is a mi rendszerünkkel nézik az állatokat. Jelenleg egy belga pilot projekten dolgozunk, de a kínai piacról is van érdeklődés, így a jövőben mindenképpen a nemzetközi terjeszkedésben gondolkodunk” – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

Forrás: