300 ezer támadás éri havonta az okosautókat

Kapcsolódó cikkek

300 ezer támadás éri havonta az okosautókat

300 ezer támadás éri havonta az okosautókat

autó

1 perc

A hálózatra kapcsolt gépkocsikat célzó hackertámadások kiterjedtségét vizsgálta a Karamba Security.

Az izraeli kiberbiztonsági cég olyan motorvezérlő elektronikát (ECU) hozott létre, amelyen keresztül aztán szándékosan vonzotta az internetes incidenseket.

A Karamba megoldása a ThreatHive, amelynek célja, hogy az ilyen „digitális csalikon” keresztül megtalálja a rendszerek gyengeségeit, még mielőtt azok a valódi autókban is bevezetésre kerülnének.

Ami Dotan, a cég vezérigazgatója, társalapítója a vizsgálat kapcsán elmondta: az a tény, hogy minden kapcsolódó ECU-t havonta nagyjából 300 000 támadás ér, jól mutatja, hogy milyen kreatívvá és kitartóvá váltak a hackerek.

„Miközben az önvezető és a csatlakoztatott járművek egyre inkább szoftvervezéreltté válnak, annak a kockázata is megnő, hogy a kiberbűnözők megtalálják a módját a vezérlő elektronika befolyásolásával az irányítás átvételére, hogy aztán megváltoztassák a gépkocsi sebességét és irányát. Az autóiparnak muszáj megelőző intézkedéseket tennie” – emelte ki a CEO.

Bár a támadások egy része származhatott ugyanattól a hackertől, de a Karamba legalább 3500 különböző támadót azonosított. A kibertámadások földrajzi helyzettől vagy az internetszolgáltatóktól függetlenül is gyakoriak voltak.