Megbéníthatják a városi közlekedést az önvezető autók

Kapcsolódó cikkek

Megbéníthatják a városi közlekedést az önvezető autók

Megbéníthatják a városi közlekedést az önvezető autók

biztonság

2 perc

Kutatók modellezték, mi történne, ha például hackertámadás miatt a Manhattanben közlekedő autonóm járművek ötöde leállna.

A hagyományos járművekkel üzemelő metropoliszokban is előfordul, hogy a haladást egy-két baleset vagy műszaki hiba miatti torlódás lassítja, és jelentősen megnő a menetidő. Ha viszont egy távolról irányított kibertámadás miatt az autók egyötöde egyszerre leállna, a modell szerint egy Manhattan méretű városrész teljesen bedugulna. Már 10 százalékos leállás is az utak felét használhatatlanná tenné.

Alapesetben az autonóm közlekedési rendszerek hatékonyabbá teszik a helyváltoztatást, és csökkentik a balesetekhez vezető emberi hibák lehetőséget. Ha mindeközben egyetlen gépkocsi meghibásodik, az a környezetében lelassítja ugyan a forgalmat, de a település életére nincs komoly hatása.

Több autót érő támadás viszont már gyorsan káoszt okoz. A helyzet a munkába vagy haza igyekvőknek csak bosszúságot, másoknak viszont akár halálos veszélyt is jelent, hiszen akár a mentőautók sem tudnának előrehaladni. Nem nehéz tehát elképzelni, mi történne, ha egy nagy autógyártó összes sofőr nélküli járműve állna le egyszerre, és ez milyen láncfolyamatot indítana el.

A sokféleség itt előny lehet

A kutatók által javasolt megoldás a diverzifikációra épül. Minél több önvezető és világhálóra csatlakozó rendszer működik egyidejűleg, annál kisebb gondot okoz az egész hálózatban, ha az egyik közülük kiesik. A tanulmány hangsúlyozza azt is, hogy mielőtt bármelyik város nagyarányú okosfejlesztésbe kezd, érdemes az azzal járó veszélyeket is felmérni.

Forrás: