GPS extrákkal: ezeket tudja a továbbfejlesztett navigáció

GPS extrákkal: ezeket tudja a továbbfejlesztett navigáció

GPS extrákkal: ezeket tudja a továbbfejlesztett navigáció

autó

2 perc

Például méterre pontos adatokat kaphat a domborzati tényezőktől függetlenül.

A hagyományos navigációs technológiát fejlesztette tovább a svájci székhelyű u-blox vállalat a 3D ADR (Automotive Dead Reckoning) termékükkel. A navigációs applikációval működő szoftver intelligens algoritmusokon alapszik, és a járművek helyzetét, irányát, sebességét veszi alapul. Ezeknek az adatoknak a villámgyors feldolgozására és közlésére van szükség, például akkor is, ha el akarja kerülni a dugót egy alagútban, vagy helyet keres a parkolóházban.

A fejlesztés radikálisan új technológiát jelenthet az iparági szereplőknek. A 3D ADR méterre pontosan kiszámítja a jármű helyzetét, annak sebességét, és olyan területeken nyújthat segítséget a vezetőnek, ahol köd vagy a domborzat miatt nem jó az útszakasz átláthatósága, vagy akadozhat a hagyományos navigációs adatközlés. Természetesen ennél a fejlesztésnél is fontos szempont, hogy kevesebb baleset legyen.

„A vezetők elvárják, hogy az autós navigáció gyors, pontos és mindenhonnan elérhető legyen. Ahogy a nagyvárosok egyre nagyobbá válnak, úgy épül egyre több alagút vagy több szintből álló felüljáró. A fejlesztésünk ezekre is megoldást nyújt. A műholdas kapcsolattól függetlenül a 3D ADR chip három dimenzióban mutatja meg az autó mozgását és a haladási irányt akár hosszú alagutakban, összefüggő dugóban vagy többszintes földalatti parkolóházban vagyunk éppen” – foglalta össze Thomas Nigg, az u-blox marketingvezetője.

A vállalat vezeték nélküli, illetve navigációs eszközöket, chipeket gyárt. Termékeik között megtalálhatóak az intelligens autóhoz (connected car) kapcsolódó fejlesztések is. Így például a használatalapú biztosítást, az automatikus vészriasztást (eCall), az útdíjelszámolást, illetve a lopás elleni védelmet biztosító M2M-eszközök is.

Forrás: M2M Now