Vezessen Ön is csuklóból!

Vezessen Ön is csuklóból!

Vezessen Ön is csuklóból!

autó

2 perc

A csatlakoztatott autó – connected car – futurisztikus fogalomnak tűnhet, holott a mai technológia segítségével gyakorlatilag már szinte minden járművet okosabbá lehet tenni.

A titok egyik nyitja lehet az Automatic applikáció és a hozzákapcsolódó fedélzeti diagnosztika (OBD – On Board Diagnostics), amelynek köszönhetően mérhetővé válik az autó teljesítménye. Ezáltal a vezető könnyedén elsajátíthatja a költséghatékonyabb technikát és saját maga is ellenőrizheti a motor aktuális állapotát, nem muszáj emiatt mindig autószerelőhöz menni. Egy néhány hónappal ezelőtti frissítésnek köszönhetően az applikáció már az Apple Watch okosórával is kompatibilis, illetve a felhasználók által jelzett igények alapján további funkciókkal is bővült.

Gyakorlatilag minden utazási információ elérhető, így üzleti utak esetén is egyszerűbben kiszámítható az üzemanyag-költség, sőt a még precízebb kalkulációhoz az üzemanyag típusa is megadható. A tájékozódást nagyítható térkép segíti, és az applikáció (ott ahol adottak a műszaki feltételek) akár a szabad parkolóhelyeket is megmutatja.

Mivel mindez elérhető már az Apple okosórán keresztül is, így a vezető a szó szoros értelmében csuklóból tudhatja, hogy mondjuk, hol hagyta járművét vagy hogy éppen mennyi annak a fogyasztása.

Az Apple Watch mellett további bővítés, hogy már a Pebble csatlakoztatott órán is megnézheti a legfontosabb információkat.

A rendszer monitorozza a vezetési szokást és tippeket ad, hogy miként lehetne ezen javítani (például hatékonyabb féktechnikával vagy az útviszonyoknak és úttípusoknak megfelelő vezetéssel), detektálja a motorhibákat, baleset esetén pedig automatikus segélykérést küld, ezzel pedig akár életeket is menthet.

Az iPhone, iPad és iPod touch kompatibilis alkalmazás ingyenes letölthető az Apple Store-ból, az adapter ára 99,95 dollár, ami nagyjából 28 500 forint.