Villámtöltőt kapnak az önvezető buszok

Kapcsolódó cikkek

Villámtöltőt kapnak az önvezető buszok

Villámtöltőt kapnak az önvezető buszok

autó

1 perc

Szingapúrban 2019 elejére tervezik a járművek üzembe helyezését.

A helyi Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) égisze alatt megvalósuló projekt keretében a tervek szerint a jövő évben két önvezető elektromos buszt is forgalomba állítanak. A járművekhez az ABB a Heavy Vehicle Charge (HVC) 300P típusú töltőit fogja szállítani.

A 300 kW DC teljesítményű HVC 300P villámtöltő 3-6 perc alatt tölti fel az akkumulátort. Az ABB rendszere arra az elektromos buszok töltéséhez kifejlesztett OppCharge nyílt szabványú interfészre épül, amelyet most Szingapúrban és Ázsia csendes-óceáni térségében is alkalmaznak.

A töltési infrastruktúrára szerelt függő pantográf lehetővé teszi, hogy a buszok akkumulátorát az útvonal végén, a végállomáson kiépített töltőkkel töltsék, így a töltési művelet nem zavarja a járművek közlekedését a forgalomban.  

A rendszer két teljesen elektromos hajtású, 12 méter hosszú Volvo 7900 Electric típusú busz töltését biztosítja majd. A Volvo és az NTU az önvezető megoldást Volvo platformra építi ki. A svéd autógyártónak, amely már sikeresen fejlesztett önjáró megoldást bányák, kőfejtők és hulladékgyűjtés számára, ez lesz az első tömegközlekedési célokra tervezett autonóm járműalkalmazása.   

A Nanyang Műszaki Egyetem becslései szerint az elektromos gépkocsik részaránya 2050-re elérheti a szingapúri járműállomány 50 százalékát is.