A szabályozás szabhat gátat a digitalizációs technológiáknak

Kapcsolódó cikkek

A szabályozás szabhat gátat a digitalizációs technológiáknak

A szabályozás szabhat gátat a digitalizációs technológiáknak

biztonság

2 perc

Dinamikusan fejlődik a digitális gazdaság alapját jelentő hazai IKT-szektor – derül ki a KSH felméréséből. A cégek növekedését elsősorban az uniós források és a kedvező adózási feltételek segítik. A további bővüléshez azonban meg kell felelniük a folyamatosan változó szabályozási környezetnek is – hívja fel a figyelmet az EY.

Látványos fejlődésen ment keresztül a hazai információs és kommunikációs technológiák területe az elmúlt években. Az ágazatban működő vállalkozások értékesítésből származó nettó árbevétele évente átlagosan 5,7 százalékkal emelkedett 2013 és 2017 között, míg a vizsgált időszak végén elérte a megközelítőleg 8 ezer milliárd forintot.

A szektor beruházásai 2013 óta évente átlagosan 19 százalékkal emelkedtek. A dinamikus fejlődést az uniós források szélesebb körű felhasználása is segítette, ezért míg hét éve összesen 200 milliárd forint beruházási értéket mértek, addig 2017-re ez az összeg már 407 milliárd forintra bővült.

A vizsgált időszakban az ágazatban működő kis- és középvállalkozások száma is jelentős mértékben, mintegy 28 százalékkal emelkedett. Így a kutatás kezdetekor mért, alig 27 ezerhez képest két éve már több mint 34 ezer vállalkozást számláltak. A növekedéshez a kedvezményes adózási konstrukciók nagymértékben hozzájárultak – mutat rá az elemzés.

„Az ágazat erőteljes növekedésének hatására egyre nagyobb mértékben alkalmaznak a cégek digitális technológiákat” – mondta Zala Mihály, az EY technológiai tanácsadással foglalkozó vezetője.

„Az átalakulás fokozott figyelmet igényel a vállalatok részéről, ugyanis a szektor bővülésével párhuzamosan Európa-szerte szigorodik a szabályozási környezet is. Példaként említhető a hálózati és információs rendszerek biztonságára vonatkozó NIS direktíva bevezetése vagy a személyes adatok védelmére irányuló GDPR rendelet. Ezeknek az adatvédelmi szabályoknak és IT biztonsági követelményeknek a bevezetése sokszor nem megoldható házon belül, ezért szükségessé válhat külső szolgáltatók bevonása a folyamatokba” – tette hozzá.