Biometrikus beszállókártyával lehetne gyorsabb a becsekkolás

Biometrikus beszállókártyával lehetne gyorsabb a becsekkolás

Biometrikus beszállókártyával lehetne gyorsabb a becsekkolás

biztonság

1 perc

Két amerikai repülőtér, az atlantai és a denveri is megkezdte a biometrikus adatokon alapuló ellenőrzések tesztelését, így az utasok az ujjlenyomatukat használhatják beszállókártyaként és személyazonosságukat igazolására.

A teszteket végző közlekedésbiztonsági hivatal (TSA) azt vizsgálja, hogy milyen operatív és biztonsági hatásai vannak az ujjlenyomatok ilyen irányú felhasználásának. A programban részt vevő utasoktól az előjelentkezéskor levett ujjlenyomatot a TSA technológiája hasonlítja össze azzal, amit utazásnál az ellenőrzőponton vesznek le tőlük. 

Ujjlenyomat és arcszkenner: ezek lehetnek a jövő PIN-kódjai

Ha a technológia egyezést talál, akkor hozzáfér a beszállókártyán szereplő információkhoz. Az ezeket szolgáltató Secure Flight egy olyan kockázatelemző utaselőszűrő program. amely különböző utaslistákkal összehasonlítva a nevet, illetve az utasokat alacsony- és magas kockázatú csoportokra osztja még azelőtt, hogy a reptérre érkeznének.  

A TSA szerint a rendszer hosszú távon képes lesz arra, hogy automatizálja az okmányok ellenőrzését, így nem lesz szükség a beszállókártyára és a személyazonosságot igazoló dokumentumokra. A jövőben így akár a technológia maga döntheti el, hogy kiket enged be az elektronikus kapun keresztül a biztonsági ellenőrző pontokhoz. 

A Denverben és Atlantában gyűjtött adatok elemzése után döntenek arról, bevezessék-e az innovatív megoldást más amerikai reptereken is. A cég hangsúlyozza, hogy a cél az utazás, az utasok és a poggyászaik biztonságának növelése, és arra törekszenek, hogy az új és hatékonyabb biztonsági intézkedések segítségével felvegyék a versenyt a növekvő fenyegetettséggel, és mindenkit biztonsággal eljuttathassanak úti céljához.

Forrás: NFC World+