Szigorítaná a drónok repülését az európai légi ipar

Szigorítaná a drónok repülését az európai légi ipar

Szigorítaná a drónok repülését az európai légi ipar

biztonság

1 perc

Összefogtak az európai légi ipari szereplők, hogy szigorú drónszabályozás bevezetését sürgessék a tagországok jogalkotóitól, valamint az európai uniós törvényhozástól.

A Reuters szerint a meg nem nevezett szereplők közös közleményben azt írták, mivel az unióban nincs összehangolt szabályozás a drónok használatáról, ezért ezt minél előbb be kell vezetni – írta az Airportal.hu. A szabályozáson egyébként az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) is dolgozik.

Az automata repülők egyre elterjedtebbek a mezőgazdaságban, a filmiparban, az olajkitermelő létesítmények és erőművek megfigyelésénél, de szabadidős céllal is egyre többet vásárolnak ilyen szerkezeteket.

A szigorú tervezetek között szerepel egyebek közt az eladóhelyi kötelező regisztráció, a képzéshez kötött drónhasználat, valamint olyan technológia beépítése is a repülő szerkezetekbe, mely megakadályozza, hogy azok tiltott légtérben repüljenek.

Az Egyesült Államokban már valamilyen szinten létrejött egy hasonló szabályrendszer. Az USA légügyi hatósága (FAA) és a közlekedési minisztérium előírásai szerint minden eszközt kötelező regisztrálni, és saját lajstromszámot is kapnak.

A kisméretű repülőket a tengerentúlon csak a 16 évet betöltött, távirányítású repülő irányításához szükséges engedéllyel rendelkező személy vezetheti. Ezen kívül külön engedélyt kell kérni a repterek közelében történő röptetésre, valamint a szerkezetnek mindig a vezető látóterében kell maradnia. Egyelőre ez az utóbbi szabály, ami a legjobban szemet szúr a drónos csomagküldésre pályázó cégeknek, hiszen emiatt nem automatizálhatóak egyes kiszállításaik.