Vigyázzon, a csalók is készülnek a Fekete Péntekre!

Kapcsolódó cikkek

Vigyázzon, a csalók is készülnek a Fekete Péntekre!

Vigyázzon, a csalók is készülnek a Fekete Péntekre!

biztonság

3 perc

Évről évre egyre nagyobb siker az online kereskedelemben is hatalmas forgalmat generáló Black Friday. Ezt pedig nemcsak a kereskedők, hanem az internetes csalók is igyekeznek kihasználni.

A kifejezetten erre az időszakra létrehozott hamis webáruházak hihetetlennek tűnő ajánlatokkal kecsegtetnek, ha pedig bedőlünk nekik, nemcsak egy adott tétel árát, de a bankkártya-adatainkat is bukhatjuk. Az internetes vásárlás mellett ilyenkor a készpénzfelvétel sem veszélytelen, így érdemes résen lenni – hívja fel a figyelmet Solymos Ákos, a Quadron Kibervédelmi Kft. szakértője.

A magyar webshopok évről évre egyre népszerűbbek, és a Black Friday is egyre nagyobb szeletet hasít ki az eladási forgalomból. Míg 2016-ban a teljes online forgalom 5 százaléka, tavaly pedig már 7,4 százaléka realizálódott ezen az egy napon.

Negatív tendenciaként a hamis webshopok 2017 óta nagyságrendekkel nagyobb mértékben tűntek fel, és mindig az aktuális trendekhez igazodnak. Míg nyáron nyaraláshoz és üdüléshez kapcsolódó kínálattal (drónok, kerékpárok, sátrak, kajakok stb.) árasszák el az internetet, karácsony közeledtével főleg a játékok, elektronikai cikkek, valamint az okoseszközök a slágertermékek.

Túlságosan csábító ajánlatokkal támadnak

Ha gyanúsan olcsó hirdetést látunk, mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy nem hamis webáruházból készülünk rendelni. Az ilyen oldalak kinézete nagyon egyszerű, a domain nevet pedig általában pár hete vagy hónapja jegyezték be. Sokszor kifejezetten a Black Friday alkalmából történik a domain bejegyzése, hiszen ezeknek az új portáloknak nincs rossz előélete. Erről a www.who.is oldalon magunk is meggyőződhetünk.

Szintén fontos jel, hogyha a regisztrációhoz bármilyen adatot megadhatunk bármilyen mezőben, telefonszámnál például összevissza karaktereket.

Ez azért lehet gyanús, mert a valós áruházak törekednek az adattisztaságra, ha ugyanis nem jó például a cím, akkor a csomag nem fog odatalálni. A csaló e-kereskedőknél ugyanakkor a regisztráció után már azonnal lehet vásárolni is – ennek viszont nem szabad örülni! Szintén óvatosságra int, ha a webáruház tulajdonosa minden kapcsolati és egyéb adatot elrejt az érdeklődők elől.

A hamis webboltok elkérik a kártyaadatokat is – ezt az egyet ellenőrzik, mivel innen jön a „bevétel” –, máshogy nem is lehet fizetni. A kártyáról azonnal levonják a vásárlás összegét, sok esetben pedig a megadott kártyaadatokat el is adják az internetes feketepiacon.

Ha csalásgyanús weboldalt vagy reklámot észlel, ellenőrizze le a https://www.scamadviser.com oldalon, és ha veszélyesnek ítéli, akkor jelentse az üzemeltetőknek – tanácsolják a Quadron szakemberei.

Már a pénzfelvét sem veszélytelen

„Kiemelt időszakokban készpénzfelvétel esetén is legyünk óvatosak. ATM használat során – főleg forgalmas csomópontokon – minden esetben ellenőrizzük, hogy csalók nem helyeztek-e fel egy plusz ’csőrt’, azaz műanyag előtétet a kártyabeadó nyílásra. Mozgassuk meg finoman a csőrt, és nézzünk körbe az ATM felületén, nincs-e rejtett kamerára utaló kis nyílás, vagy egy plusz PIN kód beviteli billentyűzet az eredeti felett, amivel a támadók a kódunkat szeretnék ellopni. Ha bármi gyanúsat tapasztalunk, értesítsük a banki ügyfélszolgálatot. Népszerű kártyamásoló helyeken az előtét már tiszta ragasztó, annyiszor volt rajta kártyamásoló eszköz” – teszi hozzá Solymos Ákos.

A fentiek mellett sokat segít a limit beállítása a bankkártyán, valamint ajánlott üzenetes értesítést is kérni a banki tranzakcióinkról. A kártyát sose adjuk ki a kezünkből: elég egy fotó a két oldaláról, és csalók máris tudnak fizetni a kártyaadatokkal. Szintén hasznos, ha elmenti a pénzintézetnek azt a telefonszámát, amelyen keresztül szükség esetén letiltható a kártya.