3D-nyomtatóval készült művégtagot kapott egy kisfiú

3D-nyomtatóval készült művégtagot kapott egy kisfiú

3D-nyomtatóval készült művégtagot kapott egy kisfiú

egészség

1 perc

A Stratasys Ltd. a Közép-floridai Egyetem hallgatóival együttműködve egy 3 dimenziós nyomtatóval létrehozott robotkart fejlesztett ki.

A projekttagok Albert Manero repülőmérnök szakos PhD-hallgató vezetésével, Stratasys’ Dimension Elite 3D-nyomtatót használva ültették át az elképzeléseket a gyakorlatba. A kar elkészítéséhez elefántcsont színű ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) műanyagot használtak, mely könnyű, de ugyanakkor erős és ellenálló.

Manero az e-NABLE segítségével találkozott a csonka végtaggal született Alex Pringgel és családjával. A 2013-ban alakult, önkénteseket tömörítő szervezet célja, hogy a 3D-nyomtatás segítségével javítson a rászorulók életminőségén. A mérnökhallgató szerint a 6 éves Alex nagyon hamar megtanulta használni új testrészét és első dolga volt édesanyját átölelni vele. A kisfiú szerint ez volt az első igazi ölelés, amit édesanyjának adhatott.

„Szem nem maradt szárazon” – mondta az eset kapcsán a fejlesztő, aki úgy véli, a 3 dimenziós nyomtatás forradalmi áttörést jelenthet a protézisek területén. „A Stratasys eszközei a Közép-floridai Egyetem szakembereinek találékonyságával ötvözve megváltoztathatják a világot” – tette hozzá. A kivitelezés folyamatos fejlesztésével a növésben lévő Alex számára később egy hagyományosnál jelentősen olcsóbb művégtagot hozhatnak létre.

Gilad Gans, a Stratasys észak-amerikai elnöke szerint felemelő érzés látni, hogyan ad egy ilyen speciális kar esélyt egy gyermek számára, hogy ugyanolyan boldog és kiegyensúlyozott életet élhessen, mint bármelyik társa.

Forrás: Connected World