Fellélegezhetnek a nehezen alvók

Fellélegezhetnek a nehezen alvók

Fellélegezhetnek a nehezen alvók

egészség

5 perc

A légzésfigyelő öv nemcsak nyomon követni képes az alvást, hanem okostelefonos applikációja segítségével állítólag akár elő is idézi azt.

A 2breathe elnevezésű öv a benne található szenzornak és a kapcsolódó alkalmazásnak köszönhetően észleli viselője légzésritmusát, majd személyre szabott zenei tónusokkal átveszi felette az irányítást. Apránként segít lelassítani a légzést, így viselője perceken belül elaludhat. Másnap reggel pedig a méréseket grafikonon is újra megnézheti, másodpercre pontosan megtalálhatja azt a pontot, amikor álomba zuhant.

Az alváshiányt „néma gyilkosként” is szokás emlegetni, a Harvard Medical School vonatkozó tanulmánya szerint napi 5 óránál kevesebb alvás akár 15%-kal is növelheti a halálozási esélyt.

Erez Gavish, a fejlesztés mögött álló cég társalapítója és vezérigazgatója az édesapjával, Benjamin Gavish orvossal együtt úttörőnek számít a digitális gyógyászati eszközök területén. RESPeRATE elnevezésű első termékük volt ugyanis a világ egyetlen FDA (az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerellenőrző Hatóság) által engedélyezett non-invazív, magas vérnyomás kezelésére alkalmas készüléke. 

Neuro:on – A legokosabb alvópartner

Érdekes mellékhatására azonban csak a bevezetés után derült fény: használat közben viselője egyszerűen elaludt. Klinikai vizsgálatok során jöttek rá, hogy mi is ennek az oka. A szerkezet viselése közben csökken a szimpatikus idegrendszeri aktivitás, a krónikus stressz és a szorongás – végső soron ez adta az ötletet az új termék megalkotásához.

Habár sokan vannak, akik ódzkodnak bármilyen elektronikus eszköz használatától a hálószobában, de az ifjabb Gavish szerint termékük mellett az egyik érv, hogy az ingyenesen letölthető alkalmazás használatánál az okostelefon képernyője csupán halványan világít. Így az agyi aktivitást nem serkenti olyan mértékben, mint például a videojátékok vagy az e-mailek ellenőrzése.

A termék a gyártó honlapjáról vásárolható meg 180 dolláros áron, egyelőre azonban nem minden európai országba vállalják a kiszállítást.

Forrás: Huffington Post