Időpontfoglalás az orvoshoz – akár okostelefonról

Időpontfoglalás az orvoshoz – akár okostelefonról

Időpontfoglalás az orvoshoz – akár okostelefonról

egészség

2 perc

A Dolgok Internete az egészségügyi ellátásban is egyre nagyobb teret hódíthat meg. Folyamatos kontroll és állandó kapcsolat orvos és páciens között: akár ezekben is segíthet a 2020-ra jósolt gyökeres változás.

Az IoT (Internet of Things) egyre nagyobb hatással van a hétköznapi életre, de akár alapjaiban is megváltoztathatja azt. Nincs ez máshogy az egészségügyben sem, ahol az új, praktikus technológiák és eszközök egyszerűbb kapcsolattartást és hatékonyabb megelőzést, kezeléseket hozhatnak.

Például az Egyesült Államokban már bevett szokás alkalmazásokon keresztül, telefonhívások nélkül időpontot foglalni, a korszerű számítógépes adatbázisok révén pedig az orvosok bármikor és bárhol elérhetik pácienseik adatait appok vagy okostelefonok segítségével. A BI Intelligence felmérése szerint a Dolgok Internete még nagyobb teret hódít majd: az egészségügyi IoT-eszközök száma 2020-ra akár a 646 milliót is elérheti a tavaly számlált 95 millióhoz képest. 

Több eszköz, könnyebb élet

Az utóbbi évtizedekben az elektronikus egészségügyi nyilvántartások (EHR) száma is megnőtt. Ezen adatbázisok a különböző rendszerek funkcióit egyesítik és látják el. 2009-ben az amerikai kórházak 16%-a használt hasonló megoldást, ez a szám 2013-ra körülbelül 80%-ra ugrott a Becker's Hospital Review szerint. 

Az online nyilvántartások segítségével a betegek is könnyebben elérhetik saját adataikat: elég bejelentkezniük az egészségügyi ellátók oldalára, ahonnan letölthetik orvosi kartonjukat és a szükséges űrlapokat, vagy éppen lefoglalhatják a következő vizsgálat időpontját.

Az intelligens ellenőrzőrendszerek lehetővé teszik azt is, hogy az orvosok távolról is figyelemmel követhessék a páciensek egészségügyi állapotát. De nem éppen hétköznapi példaként említhetőek az okos kórházi ágyak is, amelyek érzékelik, amikor valaki rájuk fekszik, és a megfelelő helyzetbe állítják magukat ápolói segítség nélkül. 

Mit jelent ez hosszú távon?

Okoseszközök a jövő háziorvosainak ajánlásával

Az új eszközök kifejezetten hasznosak lesznek, amikor gyakori mérésekre (például testhőmérséklet, glükózszint, vérnyomás stb.) vagy a gyógyszerszedésnél emlékeztetőre van szükség. Hosszabb távon pedig az orvos és páciens között is fennmaradhat a folyamatos kapcsolat abban az esetben is, hogyha személyesen nem tudnak találkozni.

Forrás: Business Insider