Miért és hogyan szoktasd át kutyusod a nyersetetésre?

Kapcsolódó cikkek

Miért és hogyan szoktasd át kutyusod a nyersetetésre?

Miért és hogyan szoktasd át kutyusod a nyersetetésre?

egészség

1 perc

A táplálék, amivel a kedvencedet eteted, ugyanúgy, mint nálad, sok minden okozója lehet. A gyakori betegségek: allergia, vese- és májelégtelenség, daganatos elváltozások, elhízás szinte kivétel nélkül visszavezethetők a modern, nem megfelelő tápokra. A nyersetetés bár elsőre talán komplikáltabbnak tűnhet, mint leemelni a szupermarketben egy zsák eledelt, ha hosszú ideig szeretnéd egészségben magad mellett tudni hű társadat, érdemes változtatni az étrendjén.

Miből és mennyit egyen?

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is fontos a változatosság. A mennyiségi ajánlásnál felnőtt állat esetében a saját testtömegének a 2%-át szokták figyelembe venni napra vetítve. Ezt az adagot két részre osztva add oda neki. Napközben kaphat bark kutyáknak való táplálékot.

Az étkezéseket úgy állítsd össze, hogy a napi mennyiség majdnem fele húsos-csontból álljon (far-hát, nyak), 30%-ban friss zöldségből, gyümölcsből (alma, répa, borsó, áfonya, banán), 30%-ban pedig nyers húsból, de itt figyelned kell arra, hogy más húsevő állatok húsa TILOS! Néhány naponta adhatsz neki belsőségeket, heti egyszer halat. A szükséges kalciumról nyers vagy főtt tojással tudsz gondoskodni. A héjával együtt összetörheted és az eledelhez keverheted. 

Miért jobb a kutyának a barf étrend?

Akár osztod azt a nézetet, hogy a kutya őse a farkas, akár nem, ha megnézed bármelyik fajta testfelépítését, azt fogod tapasztalni, hogy bármennyire tanult és kedves meg szeretnivaló, mégiscsak ragadozó. Fogsora tarajos, mint a húsevő állatoké, és az emésztőrendszere is ennek megfelelően épül fel: viszonylag nagy gyomor, viszont a patkóbéltől a végbélig tartó szakasz rövid, hogy a nyers hús mielőbb végig tudjon haladni rajta. 

A nyersetetés, azaz a barf visszatér az alapokhoz. A gazdi ilyenkor olyan táplálékot ad a négylábúnak, amit a természetben is megtalálna, ha ott élne. Mivel a gondosan összeállított étrend könnyen emészthető, tápanyagdús, vitaminban gazdag és változatos, nemcsak boldogabb lesz a kutyusod, hanem egészségesebb is. Viszlát fogkő és kellemetlen kutyaszag!

Hogyan vágj bele?

Hogy megkönnyítsd majd a feldolgozást, mielőtt nyers ételt tennél a kedvenced elé, tartsatok koplaló napot. Ez heti egyszer amúgy sem ártana. Ha kölyök kutyád van, akkor csak egy étkezést hagyjatok ki. Sokan ajánlják a nyúl- vagy bárányhúst kezdésnek, mert könnyen emészthetőek és nem váltanak ki allergiás reakciókat. Ezeket darálva vagy apróra felvágva tálalhatod inkább kis adagokban, többször. Egy hét után beiktathatod a zöldségeket, kefírt, kecsketejet. Az első napokban a hányás vagy hasmenés teljesen normális reakció, el fog múlni. 

Gondoskodj úgy a kedvencedről, ahogy magáról gondoskodna, ha szabadon élne. Előzd meg, hogy komolyabb betegség alakuljon ki nála, térj át a BioZoo.hu termékeire!