Miért kell kiemelt figyelmet fordítani a rostfogyasztásra?

Kapcsolódó cikkek

Miért kell kiemelt figyelmet fordítani a rostfogyasztásra?

Miért kell kiemelt figyelmet fordítani a rostfogyasztásra?

egészség

2 perc

Napjainkban az emberek lassacskán rádöbbennek, hogy az egészség mindennél fontosabb, és hogy sok betegséget könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani. Egyre többeknél játszik fontos szerepet, hogy a kiegyensúlyozott étrendet különféle táplálékkiegészítőkkel is támogassák, ám a rostfogyasztásnak sokan még mindig nem szentelnek kellő figyelmet.

Mit nevezünk rostoknak, és mi a szerepük?

Először is nézzük meg, hogy egyáltalán mik azok a rostok! Az emészthetetlen növényi szénhidrátokat soroljuk ide, amelyeknek két típusuk van: vízben oldható és oldhatatlan. Fontos leszögezni, hogy mindkettőre egyaránt szükség van, ezért ha rostpótlásról van szó, olyan készítményt érdemes választani, mint például a Myrobalan növényi rost-komplexe.

Az oldható rostok jellemzője, hogy a bélben zselés anyaggá alakulnak, az emésztőrendszeren áthaladva pedig segítik a bélflóra működését, valamint normalizálják a vércukor- és koleszterinszintet. Oldható rostokat tartalmaznak például a pektinek és a nyálkaanyagok.

Az oldhatatlan rostok pedig azért fontosak, mert bár nem szívódnak fel az emésztőrendszerben, viszont étkezés után hosszan tartó teltségérzetet okoznak, illetve ledörzsölik a belek faláról a lerakódott salakanyagokat, ezáltal segítik a méregtelenítést és az anyagcsere-folyamatokat. Ilyen típusú rostokat tartalmaz például a búzakorpa, a karfiol, a brokkoli, illetve a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek. 

A napi rostszükséglet felnőtt embereknél napi 25-30 gramm, de ennyit csak étkezéssel nem egyszerű bevinni, ezért érdemes lehet rostokat tartalmazó étrend-kiegészítőket fogyasztani.

A rostok és a folyadék

Nem elég csupán arra figyelni, hogy kellő mennyiségű rostot vigyünk be, ugyanis csak akkor tudják kifejteni a hatásukat, ha mellette gondoskodunk a folyadékpótlásról is! Ez testsúlykilogrammonként nagyjából 1 litert jelent naponta, tehát egy 60 kilós embernek napi 3 litert kellene innia ideális esetben. Meglepő, de a többség sajnos ennél sokkal kevesebb folyadékot fogyaszt. 

Ami még lényeges, hogy ez a folyadék lehetőleg ásványvíz, szűrt csapvíz vagy ízesítetlen gyógytea legyen, semmiképp se cukros vagy édesítőszeres üdítő!

Melyek a rostok jótékony hatásai?

Felmerül a kérdés, hogy miért teszünk jót a testünkkel, ha gondoskodunk a rostbevitelről? Például azért, mert a rostok lassítják a cukrok felszívódását, és egyenletesebbé teszik a vércukorszintet, ami döntő jelentőségű az inzulinérzékenység csökkentése szempontjából. Emellett gyorsítják az emésztést, megszüntetve ezzel a székrekedést és a puffadást. 

Hosszan tartó teltségérzetet okoznak, így fontos részét képezik a diétás étrendeknek, hiszen kevesebb mennyiségű étel fogyasztása mellett sem kell éhezni. Mindemellett jótékonyan támogatják a bélflóra egészségét, ezzel pedig erősítik az immunrendszert, ami a betegségek megelőzésében játszik kulcsfontosságú szerepet.