Tapassza a testére az intelligens lázmérőt

Tapassza a testére az intelligens lázmérőt

Tapassza a testére az intelligens lázmérőt

egészség

2 perc

A STEMP lázmérőt speciális ragasztócsíkok segítségével lehet a testre rögzíteni, egyetlen feltöltést követően akár 30 napon keresztül képes folyamatosan mérni a testhőmérsékletre vonatkozó adatokat.

Részben magyar fejlesztők lelkiismeretes kutatómunkájának eredményeképpen hamarosan piacra kerülhet napjaink talán egyik legkorszerűbb lázmérője. A tervezők jelenleg az Indiegogón indított közösségi finanszírozási kampány keretében igyekeznek összegyűjteni a szükséges pénzösszeget, hogy elkezdjék a STEMP névre keresztelt eszköz gyártását és forgalmazását. A hőmérő lényegében a modern lázmérők és a sebtapaszok előnyeit ötvözi, hiszen a készüléket ragasztócsíkok segítségével lehet egy mozdulattal rögzíteni a testen.

Belázasodott a gyerek? >>A fejlesztés központi eleme a kisméretű - 33 milliméter hosszú, 20 milliméter széles és 6 milliméter vastag – STEMP szenzor, amelyet egy ultrahang technológiával hegesztett, vízálló műanyag tok rejt. A pendrive-hoz hasonló lázmérőt a minden orvosi kívánalmat kielégítő ragasztócsíkok segítségével lehet a testre tapasztani. Az érzékelő ezt követően folyamatosan továbbítja a testhőmérsékletre vonatkozó adatokat egy okostelefonos alkalmazásnak.

A fejlesztők szerint a testhez tapadó lázmérő a versenytársainál jóval pontosabb és megbízhatóbb módon rögzíti a test hőmérsékletére vonatkozó értékeket. Az adatokat folyamatosan nyomon lehet követni, és betegség esetén azonnal látszik, ha valakinek felszökik a láza. Az aggódó szülőknek így nem kell az éjszaka közepén felébreszteni a gyermeküket, hogy ellenőrizzék, van-e hőemelkedése a kicsinek, ráadásul a készülék egyetlen feltöltést követően akár 30 napig is működőképes. A felhasználók külön értesítést kaphatnak okostelefonjukra, ha megugrik a gyerek testhőmérséklete, a változásokat pedig a mobilos alkalmazásban színes grafikonok segítségével kísérhetik figyelemmel.

Ragadós példa: vértezze fel magát okosmatricával! >>A STEMP szenzorok Bluetooth Smart kapcsolaton keresztül továbbítják az összegyűjtött adatokat a mobilkészülékekre, a beépített lítium-polimer akkumulátort mindössze fél óra alatt, számítógépről is fel lehet tölteni. A vízálló műanyag toknak köszönhetően a lázmérőt zuhanyzás közben sem kell levenni, a fejlesztők ajánlása szerint viszont 5-7 nap után érdemes kicserélni a ragasztócsíkot. A testhőmérsékletre vonatkozó értékeket a felhasználók a felhő-alapú iCloud szolgáltatáson keresztül oszthatják meg egymás között, így a szülők, ápolók és orvosok akár a világ másik feléről is ellenőrizhetik szeretteik és betegeik egészségi állapotát.

A STEMP három lelkes családapa közös fejlesztése, akik 2013-ban találtak egymásra és kezdték el a termék megtervezését. A start-up vállalkozás egyik alapítója Krajcsik Zsolt, aki 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik vizuális effektek gyártásában, míg Gerő Barnabás a vállalati pénzügyek területén szerzett tudását hozta a csapatba. A harmadik alapító David J. Whelan amerikai vállalkozó, aki részt vett 2005-ben az első igazán felhasználóbarát viselhető kiegészítő piacra dobásában. A három szakértő hisz abban, hogy az egyszerű technológiák előnyeinek kiaknázása könnyebbé teszi az emberek életét, és bíznak benne, hogy a termékük a jövőben nem csak a háztartásokban, hanem az egészségügyi szakemberek körében is elterjedtté válik.

Forrás: Indiegogo