Telemedicinás vércukormérő magyar fejlesztőktől

Kapcsolódó cikkek

Telemedicinás vércukormérő magyar fejlesztőktől

Telemedicinás vércukormérő magyar fejlesztőktől

egészség

2 perc

Minden eddiginél pontosabb telemedicinás rendszerrel teljesen kompatibilis vércukormérő készüléket dobott piacra a 77 Elektronika Kft. Az eszközhöz mintegy 20 ezer cukorbeteg most akár térítésmentesen is hozzájuthat egy csereprogram keretében.

A Magyar Diabetes Társaság 2016-os kutatása szerint több mint 70 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben. Jelenleg hozzávetőleg 800 ezren élnek diabétesszel, és körülbelül félmillió lehet azok száma, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla. Ebben a népbetegségben tehát szinte minden magyar család érintett.  

A betegség kezelésében az egyik legfontosabb tényező, hogy az érintettek megfelelő információval rendelkezzenek, és folyamatosan kontroll alatt tartsák ezt az eleinte észrevétlen, de szövődményeit tekintve igen súlyos betegséget. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres mérés.

Sajnos ennek ellenére Magyarországon az érintettek alig több mint a fele (55 százalék) méri legalább napi rendszerességgel a vércukorszintjét, további 27 százalékuk viszont csupán hetente végez ellenőrzést – derült ki a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének kutatásából. Mindez azért megdöbbentő adat, mert szakértők szerint a vércukormérés az inzulinnal kezelt betegek esetében napi többször, akár négyszer-hatszor is javasolt.

Az okoskészülék ösztönzi a rendszeres mérést

Ennek betartásában is segít a 77 Elektronika Kft. által fejlesztett Dcont Etalon, amely az okostechnológia segítségével a gyógyszeres kezelést kiegészítve hatékony eszközt ad a betegek kezébe.

A Dcont-család legújabb típusa minden eddiginél pontosabb, megközelítőleg klinikai laboratóriumi pontosságú (+/-8 százalék) mérést tesz lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Emellett egyénileg testreszabható: a beteg vagy orvosa beállíthatja rajta például a legideálisabb célértéktartományt, a legoptimálisabb mérési időpontokat, de a készülék képes arra is, hogy hipoglikémia után automatikusan jelezze az ismételt ellenőrzés szükségességét.

Az étkezés előtti mérést követően egy, másfél, illetve két órával a gép hangjelzéssel figyelmeztet az étkezés utáni mérés esedékességére, és egyszerűen képes rögzíteni az étkezés vagy az inzulinadás időpontját is. Az eNapló telemedicinás felületen a beteg vagy kezelőorvosa is beállíthatja, hogy mikor esedékes a következő mérés.

Egy közös csereprogram is segíthet

2020 februárjától megszűnik a OneTouch vércukorszintmérő és tesztcsík társadalombiztosítási támogatása és forgalmazása Magyarországon. A Medcordis Kereskedelmi Kft., mint a LifeScan, OneTouch vércukormérők és tesztcsík magyarországi disztribúciós partnere és a 77 Elektronika Kft. november 1-jétől közös csereprogramot hirdettek.

Ennek értelmében a OneTouch (Select Plus Flex, Select Plus) vércukormérővel rendelkező betegek részére térítésmentes csereként egy Dcont Etalon vércukormérő készüléket biztosítanak. A program részleteiről további információk itt olvashatók.