Beszállhatnak a drónok a vízminőség-ellenőrzésbe

Kapcsolódó cikkek

Beszállhatnak a drónok a vízminőség-ellenőrzésbe

Beszállhatnak a drónok a vízminőség-ellenőrzésbe

energia

2 perc

A folyók, tavak vagy a víztározók rendszeres tesztelése is állandó feladat a vízügyi szakemberek számára. A Nixie drónos megoldása viszont a hagyományosnál egyszerűbb, olcsóbb és akár négyszer gyorsabb.

A vízminőség vizsgálatának leggyakrabban alkalmazott módszerei már hosszú ideje nem változtak. Egyrészt a régóta bevált megoldások még ma is hatékonyak és pontosak, másrészt ezen a területen többnyire elengedhetetlen volt a szakemberek által történő mintavétel.

Ugyanakkor a gépek használata itt is jó alternatíva lehet. Erre mutatnak példát a Reign Maker Nixie nevű megoldás fejlesztői, akik a repülő szerkezeten mintagyűjtő és szenzoros karokat is elhelyeztek.

A mintagyűjtő egy hosszú függőleges kar, melynek segítségével a szükséges vízmennyiség egy rögzített tartályba kerül. Használatához csupán bele kell helyezni az üres tartályt, majd odairányítani a drónt a mintavétel helyszínére, amely így könnyedén bele tudja meríteni az edényt a vízbe.

A drón visszaérkezésekor az így nyert mintát csak ki kell venni a lebegő szerkezetből, majd kicserélni azt egy üres tartályra. Ezzel az eszköz leszállás nélkül, azonnal repülhet is tovább a következő helyszínre.

Az akkumulátor egy feltöltéssel húsz percet bír, így egy felszállással – időjárástól és távolságtól függően – kettő-négy mintavétetelre van lehetőség. Az akkumulátorcserét követően a gép már reptethető is tovább. 

Összehasonlításképpen a Reign Maker a New York-i vízügyi hatóság adatait vette alapul. A hatóság szakemberei egy nap alatt 30 mintát képesek begyűjteni csónakból vagy más módszerrel. Egy mintavétel nagyjából százdolláros költséget jelent (beleértve a munkaerő- és üzemanyagköltséget). A Nixie módszerével viszont átlagosan naponta 120 minta gyűjthető, egy mintavétel pedig körülbelül tízdolláros költséggel jár.

A drón természetesen nem önállóan működik. Használatához vezérlő pilótákra is szükség van. Ugyanakkor például egy kétfős személyzet még mindig kevesebb munkaerőt és költséget jelent a hagyományos megoldásoknál. A munkához jelenleg a DJI a M600 és M300 RTK drónjait használják.

Az automata repülők bevetésének további előnye, hogy a gépek pontos GPS-koordinátákkal rendelkeznek az egyes mintavételi pontokhoz, és merülésükkel nem zavarják meg a vizet. A szakértők dolgoznak egy még többet tudó változat kifejlesztésén is, amely a beépített szenzoroknak köszönhetően képes lenne olyan paraméterek monitorozására is, mint a vízhőmérséklet, a pH-érték, a káros organizmusok vagy a különféle vegyi anyagok.

A Reign Maker jelenleg a New York-i Környezetvédelmi Minisztériummal dolgozik együtt, de másokkal is tárgyalnak. Bár a rendszer kiépítése kétségkívül igényel kezdeti befektetést, képzést és szemléletváltást, hosszabb távon ugyanakkor a szokásosnál gyorsabb és olcsóbb megoldást jelent. A cég hosszabb távon bízik egy olyan SaaS (Software as a Service) szolgáltatás értékesítési lehetőségében is, amely a folyamatos tesztelésnek köszönhetően magában foglalná a vízminőségi térképek valós idejű frissítését is.

Forrás: