Földgázvezetékeket ellenőrizhetnek a hidrogénhajtású drónok

Kapcsolódó cikkek

Földgázvezetékeket ellenőrizhetnek a hidrogénhajtású drónok

Földgázvezetékeket ellenőrizhetnek a hidrogénhajtású drónok

energia

2 perc

Az amerikai Southern California Gas (SoCalGas), a dél-koreai Doosan Mobility Innovation (DMI) és a GTI tiszta energiával foglalkozó vállalat az idei CES-en jelentették be az együttműködést.

Véleményük szerint a DS30 drónrendszer a legjobb üzemanyagcellás teljesítményt nyújtja. A gép akár 2 órán keresztül is képes egyhuzamban repülni és akár 11 fontnyi (csaknem 5 kilogrammnyi) hasznos terhet is elbír. A hidrogénnel működő DS30 egyetlen útja során körülbelül 1,6 kilométernyi csővezetéket tud ellenőrizni.

A SoCalGas a repülőszerkezetet a földgázvezetékek ellenőrzésére használná. Az így elérhető képalkotási és légi térképészeti megoldások megkönnyítenék a kapcsolódó karbantartási munkákat. A drónnal a többi között a digitális fényképezés és a videókészítés is lehetséges a nehezen elérhető vagy veszélyes helyeken.

Segítségével továbbá a légi térképezéshez és a háromdimenziós topográfiai modellekhez is készíthetők képek. Ezekkel mélyebb betekintés nyerhető a közműrendszereket körülvevő környezetbe és terepviszonyokba.

Neil Navin, a SoCalGas tiszta energiával kapcsolatos innovációkért felelős alelnöke úgy véli, így több adatot tudnának gyűjteni a lehetséges vezetékintegritási problémák gyors megoldásához. „Ez a projekt nagyszerűen demonstrálja a hidrogén sokoldalúságát és széles körű alkalmazási lehetőségeit” – tette hozzá.

Nagyobb teljesítmény tisztább energiával

A DMI valós idejű monitorozást lehetővé tévő rendszerének köszönhetően folyamatosan nyomon követhetők az események. Mivel az üzemanyagcellák körülbelül 4-5-ször nagyobb energiasűrűséggel bírnak, mint a lítium-ion akkumulátorok, így ezek használatával maximalizálható a drónok teljesítménye.

A mostani együttműködés egy nagyobb, a hidrogéntechnológiák fejlesztésére összpontosító program része. Az Amerikai Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma által vezetett projekt célja annak bemutatása, hogy a megújuló hidrogén – nagy alapterheléssel párosítva – költséghatékony üzemanyag lehet többféle végfelhasználói alkalmazásban is – beleértve a pilóta nélküli repülőket.

A DMI egyébként a világ első, drónokhoz használható hidrogén üzemanyagcellás rendszerének megalkotója. Fejlesztésüket különféle ipari területeken használják, beleértve a közüzemi felügyeletet, a szállítást, a környezeti ellenőrzést és a közbiztonságot. Idén a cég összesen hét díjat nyert a fogyasztói elektronikai kiállításon (CES) a DJ25 hidrogén üzemanyagcellás drónhoz kapcsolódó két projekttel.