E-autók: villámtöltőkkel segítenék az autósokat

Kapcsolódó cikkek

E-autók: villámtöltőkkel segítenék az autósokat

E-autók: villámtöltőkkel segítenék az autósokat

energia

1 perc

Összefogott több nagy autógyártó, hogy közösen építsék ki a villámtöltőkkel felszerelt európai hálózatukat. Céljuk, hogy ezzel is elhárítsák az utolsó akadályokat az elektromobilitás útjából.

A BMW Group, a Daimler, a Ford Motor Company és a Volkswagen Group (melynek része az Audi és a Porsche is) összefogásából született projekt az Ionity nevet kapta, és keretein belül 2020-ig 400 állomás kiépítését tervezik Európa-szerte.

A közös befektetés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy az európaiak számára is lehetővé váljon a hosszabb utak megtétele teljesen elektromos meghajtással rendelkező autókkal. A telepítendő villámtöltők ráadásul kulcsfontosságú infrastrukturális elemeknek bizonyulhatnak, és lehetővé tehetik, hogy az elektromos gépkocsik valós alternatívát jelentsenek az autósok számára.

Hogyan hódíthatják meg a hazai utakat az e-autók?

Az Ionity márkanév alatt idén év végéig 20 töltőállomás indul, 2018-ban pedig további ötvennel bővül a hálózat. Minden pont 350 kW teljesítményű, és a terv szerint bármilyen gyártmányú járművet képes lesz tölteni.

Ennek érdekében a töltőfejek az elterjedt CSS (Combined Charging System) szabványon alapulnak. Ezt a típust használják egyebek közt a Volkswagen, a GM, a BMW, a Daimler, a Ford, az FCA (Fiat Chrysler Automobiles) a Tesla és a Hyundai járművei is. Azon túl, hogy a skála széles, a támogatott járművek jelenleg legfeljebb 50kW-os gyorstöltésre képesek, így az ennél nagyobb teljesítmény úgymond jövőbiztossá is teszi a töltőpontokat.

A pontok helyszínének meghatározásához a részt vevő cégek állami és üzleti szereplőkkel tárgyalnak majd, és a tervek szerint a hasonló kezdeményezésekkel együttműködésben döntik el, hogy milyen formában és merre terjeszkedjen a hálózat.

Az ilyen nagyszabású közös projektek nagy előrelépést jelenthetnek, hogy egyre több e-autó fusson az utakon, és a növekvő töltési igény egyre több helyen, egyre gyorsabban kiszolgálhatóvá váljon.

Forrás: TechCrunch