Technológiai forradalom az ingatlanpiacon

Kapcsolódó cikkek

Technológiai forradalom az ingatlanpiacon

Technológiai forradalom az ingatlanpiacon

energia

2 perc

A hazai ingatlanszektorban is megjelenik a digitalizáció előnyeit alkalmazó property technology.

A proptech első körben a kereskedelmi ingatlanoknál hozott látványos eredményeket, emiatt az ingatlanba beruházók mellett ugrásszerűen növekedhet az épületeket, irodákat használó bérlők és cégek hatékonysága – összegezte az ingatlan.com.

A portál szakemberei szerint a technológiai fejlődés az ingatlanpiacon is egyre látványosabb. A digitális megoldások a hatékonyságban játszanak kulcsfontosságú szerepet, ezen belül pénzben mérhető megtakarítást eredményeznek. Ezt alátámasztja a KPMG tanácsadó cég nemzetközi felmérése is, miszerint az ingatlanpiaci vállalatvezetők túlnyomó része tisztában van azzal, hogy a digitalizáció alapvető változásokat hoz ebben a szegmensben.

Jönnek az okos és takarékosabb épületek

A felmérés szerint a döntéshozók 29 százaléka úgy gondolja, hogy a proptech segítségével – elsősorban a digitális megoldások révén – javulni fog az építkezések hatékonysága, ezáltal olcsóbbá válhat maga a fejlesztés és az ingatlanok működtetése.

A proptech jelentősen javíthatja az irodaházak, raktárépületek energiafelhasználását a beépített szenzorok által összegyűjtött adatok alapján.

  • Például az okosrendszer lekapcsolja a világítást, ha az adott emeleten már nem dolgozik senki.
  • Ezek a megoldások lehetővé teszik azt is, hogy mobileszközök segítségével távolról is vezérelhető például az ingatlanok, irodaházak fűtési-világítási rendszere, ami egy-egy létesítmény esetében is már százalékban kifejezhető megtakarítás hoz.

A teljes kereskedelmi ingatlanpiacon a fejlesztések milliárdokban mérhető megtakarítást eredményezhetnek. A kereskedelmi, ipari ingatlanok üzemeltetésében bevált megoldások alkalmazása pedig energiahatékonyabbá és olcsóbbá tehetik a lakóingatlanok fenntartását is.

Búcsú a kihasználatlan parkolóktól

A digitalizáció és okostechnológia a parkolásban is kiemelkedő szerepet kaphat. Egy hazai startup, a Parkl jóvoltából már Budapesten is létező megoldás, hogy a parkolóházak kihasználatlan parkolóhelyeit okostelefonos alkalmazáson keresztül kínálja fel az autósoknak.

A proptech által nyújtott hatékonyságnöveléssel a szélesebb értelemben vett ingatlanpiac ökológiai lábnyoma is csökkenthető, azaz a károsanyag-kibocsátás mérsékelhető a digitális megoldásokkal. Az ingatlan.com elemzése szerint ahogy a nemzetközi szinten már megkezdte a térhódítását a proptech, úgy a magyar piacon is jelentős fejlődésre lehet számítani az elkövetkezendő két évben.