A robotikai automatizálás jövője – Ezek a legújabb trendek

Kapcsolódó cikkek

A robotikai automatizálás jövője – Ezek a legújabb trendek

A robotikai automatizálás jövője – Ezek a legújabb trendek

gyártás

2 perc

A robotika egyre nagyobb térhódítása figyelhető meg különféle iparágakon belül, az olyan hagyományos területektől kezdve, mint amilyen például a gyártóipar, olyan újabb ágazatokig, mint az egészségügy, az FMCG vagy a kozmetikai szektor.

A technológiai fejlődése rendkívül gyors ütemben zajlik, amely gyakran a kapcsolódó technológiák (például felhőalapú számítástechnika, gépi látás) vívmányainak köszönhető. Ezeknek az eredménye, hogy újabb és újabb megoldások jöhetnek létre. Az OnRobot kigyűjtötte, hogy mely trendek jelenleg az új alkalmazások mozgatórugói, valamint mely piacok szolgálhatnak növekedési potenciállal a vállalkozások számára.

Ember és robot közötti együttműködés

Az érzékelő- és a képalkotó-technológia fejlődésével a robotok valós időben képesek reagálni a környezetükben fellépő változásokra. Ez lehetővé teszi számukra, hogy biztonságosan dolgozhassanak együtt az emberi munkatársakkal azáltal, hogy automatikusan csökkentik az erőkifejtést, vagy megállnak, amikor érzékelik egy ember közelségét.

Manapság már számos együttműködő alkalmazás érhető el: ilyen például az összeszerelés, a gépkiszolgálás, a hegesztés, a csavarozás, és még sok más. Ezeket az alkalmazásokat bármekkora méretű vállalkozás telepítheti, aminek köszönhetően a kis tételben történő és változó jellegű gyártási folyamatok automatizálása is életképessé válik gazdaságilag.

Mindez egy kulcsfontosságú tényezőnek számít a testreszabott termékeket gyártó nagyvállalatok, és a gyártóipari vállalkozások nagy részét világszerte kitevő kkv-k számára egyaránt. Az együttműködő robotikai alkalmazások új megoldásokkal szolgálnak az emberek számára azáltal, hogy megkönnyítik és támogatják munkájukat.

Egyszerű programozás

A robotgyártók továbbra is arra törekednek, hogy a felhasználói felületek minél egyszerűbbek legyenek. Amikor rövid ciklusidővel és változó feladatkörrel rendelkező gyártási folyamatokról beszélünk, a felhasználóbarát programozásnak döntő szerep jut. Ez a megállapítás különösen a mobil robotok és együttműködő alkalmazások esetében érvényes, azonban a hagyományos ipari robotok használata során is megállja a helyét.

Egyre megszokottabbá válik a demonstrációs programozás, amely során az üzemeltető végigvezeti a robotot a kívánt mozdulatokon és a felhasználói felületen keresztül adja meg az erő-nyomaték értékeket. A felületek egyre intuitívabbá válnak, például azáltal, hogy hétköznapi nyelvet lehet velük használni.

A folyamat egyik eredménye, hogy az alkalmazottaknak nem kell, programozási ismeretekkel rendelkezniük ahhoz, hogy műveleteket hajtsanak végre. A robotgyártók emellett előre programozott alkalmazásokat is kínálhatnak, melyek paramétereit könnyedén a vásárló egyedi igényeire lehet szabni.

Okos gripperek

A szenzorok és képalkotó technológiák fejlődésének köszönhetően az end-effektorok a korábbiaknál sokkal reszponzívabb működésre képesek. Ez azt jelenti, hogy a gripperek felismerik az anyagokat, és a megfelelő erőt alkalmazzák, amikor a munkadarabhoz, vagy a nyersanyaghoz nyúlnak – összegezte az OnRobot.

Az érzékelők és képalkotó technológiák kombinációja azt is lehetővé teszi a végszerszámok számára, hogy felismerjék az emberi jelenlétet, és ennek tükrében változtassák viselkedésüket.

Ezáltal képesek különbséget tenni egy munkatárs és egy tárgy között, valamint azt a műveletet hajtják végre, amire éppen szükség van. Például változtatni tudják az erőkifejtést, vagy az alkalmazott sebességet, amikor egy munkatárs keze kerül a munkatérbe a várt munkadarab helyett.

További trendekről a cikk folytatásában olvashat.