Az újraszőtt világháló: fejlesztések az internettől az IoT-ig

Kapcsolódó cikkek

Az újraszőtt világháló: fejlesztések az internettől az IoT-ig

Az újraszőtt világháló: fejlesztések az internettől az IoT-ig

gyártás

2 perc

Ha manapság valaki biztos tippet keres, hogy hová érdemes befektetnie a pénzét, akkor a választások között a technológiai cégek és a Dolgok Internetéhez kapcsolódó projektek is felmerülhetnek. De honnan is indult az IoT felfutása?

Először lett az internet. Aztán ahogy az egyre gyorsabbá és megbízhatóbbá vált, az egész világot behálózta, és az emberek mindegy, hogy a földgolyó melyik pontján tartózkodnak, kapcsolatba tudnak lépni egymással. Mostanában pedig amikor már mindent kihoztunk a weben keresztüli „személyes” kapcsolatokból, akkor a fejlesztők segítségével láthatjuk, hogy a gépek és háztartási eszközök is integrálhatóak az online világba. 

Tisztázzuk a fogalmakat! Mi is pontosan a Dolgok Internete?

Egyszerűen elektronikát, szoftvert, szenzortechnológiát építünk beléjük, megtanítjuk őket kommunikálni a többi eszközzel, értelmezni a beérkező adatokat, és máris „okossá” válnak, ráadásul többre lesznek képesek, mint amire eredetileg tervezték őket. Ez az, amit a Dolgok Internetének, Internet of Things-nek (IoT) nevezünk.

A technológia egyre csak terjed, beszivárog a hétköznapokba, és egyszerűen nem mehetünk el mellette csak úgy – mint ahogy a nagy tőzsdei cégek sem teszik... 

Az IoT a közönséges készülékeket is képes egyfajta magasabb szintre helyezni: a nagy, közös hálózathoz köti azokat, ezáltal úgy használhatók, ahogy arról pár éve még álmodni sem mertük volna. Okostévék, robotporszívók, fitneszmonitorok – csak néhány eszköz, amelyek az Internet of Things világába tartoznak. Hosszasan sorolható lenne, hogy mit adott már a Dolgok Internete nekünk, és még rengeteg innováció várható, előbb-utóbb tehát mindenünk okos és netre kötött lesz. 

Vagyis megjósolható, hogy egyre többet költünk majd mindenféle okosmegoldásra, legyen az akár készülék az otthonunkba, vagy egy intelligensebbé tett munkaeszköz. Látszik, hogy az IoT hatalmas fejlődési lehetőség előtt áll, érdemes tehát befektetni a technológiába, így részese lenni a növekedésének és a pénzügyi sikerének. Természetesen az ötletek között lesznek világraszóló újítások, és az elbukott projektek sora is igen csak hosszú lesz.

A cikk következő részében megvizsgáljuk, hogy mely cégek állnak az IoT-piac élén, kiktől lehet tanulni, és milyen fejlesztések lettek eddig eredményesek.

Forrás: ReadWrite