Eltűnik-e az IoT a süllyesztőben?

Eltűnik-e az IoT a süllyesztőben?

Eltűnik-e az IoT a süllyesztőben?

gyártás

3 perc

A Dolgok Internetének elméleti hátterével, gyakorlati felhasználási lehetőségével sokat foglalkoztunk már. De felmerül a kérdés, hogy ezek az innovációk valóban úttörőnek számítanak, vagy eltűnnek majd a süllyesztőben?

Mi is az az IoT?

Nem meglepő, hogy nehéz erre választ adni. A technológia ugyanis mindig túlfűtött a marketingtől és nagy körülötte a felhajtás, vagyis a hype. Érdemes arra is visszagondolni, hogy sokan az első iPhone-on is gúnyolódtak, aztán végül a fejlődés új hullámát indította el az Apple csodatelefonja. Az Internet of Things mindenesetre egy átfogóbb technológiát jelent, nem pusztán egyetlen termékről vagy projektről van szó.

Az alapvető ötlet, hogy a különböző érzékelők egymáshoz csatlakoztatva önálló döntéseket hoznak emberi beavatkozás nélkül, egészen biztosan folytatódik a jövőben. Lehet, hogy IoT-nek hívják majd, lehet, hogy okoseszközöknek, lehet, hogy nem is lesz külön elnevezésük, annyira természetes részét képezik majd a mindennapoknak. Az Internet of Things hatását sokkal inkább a különböző területeken lehet felfedezni, amelyek működését megkönnyítik az okosfejlesztések.

Gyártás és mezőgazdaság

Ha gyártási területről van szó, a gépek között kommunikáció (Machine-to-Machine, M2M) és az IoT-megoldások segítségével sok más funkció mellett például rendszerezhetőek a különféle gépek és nyomon követhető a munkavállalók tevékenysége is. A mezőgazdaságban dolgozók is egyre inkább igénybe veszik az IoT-technológiát, például a hatékonyságnövelés érdekében egymáshoz csatlakoztatott érzékelőkkel figyelik a földeket, terményeket és állataikat is.

A példákat a végtelenségig sorolhatnánk, egy biztos, hogy a Dolgok Internete, ugyanúgy ahogyan a számítógépek és az internet jelenleg, behálózza majd a cégek működését. Egyértelmű, hogy milyen előnyök származhatnak egy-egy konkrét megoldásból, az viszont már más kérdés, hogy mennyire üdvözlendőek az olyan fejlesztések, amelyek nyomon tudják követni, hogy az irodai dolgozó hol tartózkodik éppen az épületben és mennyi ideig főz teát. 

Egészségügy

Nyilvánvaló, hogy az egészségügyben használható okoseszközöknek életmentő szerepük is lehet: az Intel egyik fejlesztése például érzékeli és rögzíti Parkinson-kórban szenvedő betegek remegéseit. Az AliveCor a szívritmuszavart jelzi, ezzel nagy segítséget nyújt a szívbeteg emberek számára. A futás közben használható okosórák, melyek mérik a lépésszámot és a pulzust, szintén egyre elterjedtebbek, és az egészséges életmódra szoktatásban betöltött szerepükön túl komolyabb problémákat is előre jelezhetnek.

Az egészségügy kiemelkedően olyan terület, ahol a nagy mennyiségű adatgyűjtés és -elemzés (Big Data) életmentő lehet, segít a betegségek megelőzésében és új gyógymódok kifejlesztésében. Azonban az egészségi állapot egyike a legérzékenyebb és legprivátabb területeknek, így az adatbiztonságra itt hatványozott figyelmet kell fordítaniuk a fejlesztőknek.

Nem tudni tehát, hogy az IoT csak egy népszerű kifejezés, melyet néhány éven belül elfelejtenek, vagy egy olyan hárombetűs rövidítés lesz, melyre mindenki emlékszik hosszú idők távlatából is. Az viszont biztos, hogy mély nyomot fog hagyni a mindennapi életben, és megkönnyíti nemcsak az elkövetkezendő generációk, hanem már a mai emberek munkáját is.

Forrás: Guardian