IoT: az együttműködés már ott van a levegőben

IoT: az együttműködés már ott van a levegőben

IoT: az együttműködés már ott van a levegőben

gyártás

2 perc

Napjaink digitális világában jó hír, hogy az M2M-iparág fejlesztései új szintre léphetnek a formálódó együttműködéseknek köszönhetően. A rossz hír viszont az, hogy a Dolgok Internete körül ólálkodik a hackerek új generációja is.

A gépek, eszközök közötti kommunikációban (Machine-to-Machine – M2M) az eddigi legnagyobb aktivitás, pezsgés figyelhető meg az utóbbi időkben. A leggyorsabban növekvő iparágak – így a fogyasztói elektronika, okoseszközök – képviselői úgy gondolják, hogy egyre inkább egy új, együttműködésre törekvő szemlélet jellemezheti a gyártókat.

A különféle termékek fejlesztői fokozatosan belátják, hogy az előremutató innovációkhoz megkerülhetetlen a szövetkezés és a partneri kapcsolatok, így könnyebben kiegészíthetik egymás erőfeszítéseit a cégek. Kulcsterület a szabványok egységesítése, ami látványosan fokozhatja az IoT-megoldások terjedését – összegezte az IoT Now portálon Nick Booth informatikai újságíró.

Természetesen még vannak olyan területek, szabadalmak, melyek szigorúan le vannak védve, de ennek ellenére az alkalmazásokkal, az integrációs hidakkal már sok, korábban tabunak számító területet felszámoltak.

Például az IPv6 elterjedésével minden eszköz saját IP-címet kaphat, így a felhasználóknak már nem kell azzal külön foglalkozni, hogy miként futtatják az alkalmazásokat. Ennek a határtalan széleskörűségnek persze megvannak az árnyoldalai is.

Jobb félni, mint megijedni – Az IoT biztonsági kérdései

Kockázatok és mellékhatások

Az egymással kommunikáló eszközöket gyártó M2M- és IoT-ipar rengeteg fejlesztőt vonz, akik folyamatosan gyártják a legkülönfélébb programokat. Ezek között kétségtelen, hogy vannak rossz, kártékony szoftverek is. Elég csak arra gondolni, hogy ugyanazok a fejlesztések, amelyek megoldást kínálnak a hétköznapokban például az autók, az otthoni biztonság vagy akár az energiaellátás tekintetében, a felhasználók ellen is fordíthatók és a legkényesebb adataikat juttathatják el illetéktelenekhez.

A kulcskérdés tehát továbbra is az, hogy vajon elegendő figyelem jut-e a biztonsági kérdésekre. A személyes adatokkal való visszaélés az egyik legfőbb probléma, de nem tudni, megvannak-e az ezzel kapcsolatos megfelelő óvintézkedések. Ezeket főként csak a M2M-programozók tudják, akik igazán belelátnak a dolgok mélyébe. Ők lehetnek a fejlődés kulcsszereplői a jövőben, hiszen a védelem minden másnál nagyobb szerepet kell, hogy kapjon – tette hozzá a szakújságíró.