Így segít az M2M a hűtésben

Így segít az M2M a hűtésben

Így segít az M2M a hűtésben

gyártás

2 perc

A szenzorokkal felszerelt hűtők otthon és az iparban is jószolgálatot tehetnek.

Rengeteg ígéretet hordoz magában a gépek közötti (machine-to-machine – M2M) technológia a háztartási és ipari eszközök internetre kötésével. Ugyan a futurisztikus okosotthon még csak nyomokban elérhető, de a fejlesztések egyértelműen ebbe az irányba haladnak.

Az okoshűtő régóta átszövi az intelligens otthonokhoz kapcsolódó elképzeléseket. A csatlakoztatott (connected) készülék pontosan tudja majd, hogy milyen élelmiszereket tárolnak benne, és mindegyiknél követi, hogy mikor jár le a szavatosságuk. Időben szól, ha valamit gyorsan meg kell enni, vagy jelzi azt is, hogy mit kell mielőbb kidobni. Ha pedig valami hamarosan elfogyna, akkor a hűtő akár saját magától is online megrendeli az utánpótlást.

Elméletben működhet egy ilyen hűtőszekrény, de a költséghatékony, tömeges gyártásra és a megbízható okosfunkcióban bővelkedő kivitelezésre még várni kell. Addig is a kevesebbet tudó berendezések is jelentős változásokat hoznak a gyártásban és a szállításban is.

Nem várt biztonság

Az ipari hűtés M2M előtti megoldásai általában csak a hőmérőkre támaszkodhattak, amelyek jobb esetben központilag leolvashatóak, de az is gyakori, hogy a rendszer mindenképpen állandó, személyes felügyeletet igényel.

Az ellenőrzést végző munkatársaknak időnként körbe kell járniuk a területet, hogy megnézzék, rendben van-e a hűtés. Szállítás esetén ugyanígy gondot okozhat, ha nincs valós idejű adatküldés, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a szállító későn értesül arról, hogy megváltozott a rakomány hőmérséklete.

A csatlakoztatott hűtők ezzel szemben számtalan különböző paraméter mérésére képesek. Nemcsak folyamatosan ellenőrizhetik a belső hőmérsékletet, hanem figyelhetnek a külső tényezőkre is, hogy ezek alapján már előre felmérjék, mikor kell a teljesítményt felkapcsolni. És ami fontos: a mért adatokat folyamatosan küldik – mobilhálózaton vagy az interneten keresztül – az adott cég központi rendszerére, valamint távvezérlést lehetővé tesznek.

Az M2M-alapú megoldások akár az ajtók nyitását is képesek érzékelni: nemcsak a hőveszteségre figyelmeztethetnek, hanem az esetleges lopásokra is.

Ezek a rendszerek időt, pénzt és energiát spórolhatnak meg a vállalkozásoknak, és olyan szintű minőségbiztosítást is garantálhatnak, amelynek köszönhetően több megrendelésre tehet szert az a cég, amely él az M2M adta lehetőségekkel.